Van uitstellen kwam uiteindelijk toch geen afstel, want na een aantal afgelastingen van geplande sleuteloverdrachten, is het nu toch gelukt. Op woensdag 26 mei zijn de sleutels officieel overhandigd aan de besturen van het EDAH museum en het Orgelmuseum, die beide hun vestiging in Loods 20 hebben gekregen, aan de Binnen Parallelweg 2 in Helmond.

Het coronavirus heeft vaak in de weg gestaan bij de ombouw van het Van Gend en Loosgebouw naar de beide musea. De sleuteluitreiking werd gedaan door wethouder Antoinette Maas, die erbij zei dat de beide voorzitters met hun besturen erg trots mogen zijn op datgene wat hier is verwezenlijkt in de coronatijd. De beide voorzitters onthulden op hun beurt de twee naamborden van Thieu de Wit en Will van de Kerkhof. Ze hebben beiden enorm veel betekend voor hun museum.

Metamorfose

De aankleding van de beide musea is nog niet helemaal klaar, maar daar zal snel verandering in komen. Er zijn nog altijd wel dingen die hun plaats nog niet gevonden hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat alles perfect in orde is en het publiek de ogen uit zal kijken wat voor een metamorfose dit gebouw heeft ondergaan. Zoals de voorspellingen er uitzien, zullen bovendien ook op korte termijn de musea opengaan na deze vervelende coronatijd.

Hierdoor zal het publiek bij Loods 20, ook wel de gelegenheid krijgen om een bezoek te komen brengen. Maar de tijd zal het leren en dan zullen we het horen van het Helmonds publiek. Dat zal zeggen: “Wa is da hier skon geworre.“

Koetshuis

Ook met het oude Koetshuis van Van Gend en Loos bij Loods 20 gaat het de goede kant uit. Ronald van Thiel opent hier Pieperz Helmond. Pieperz Helmond is onderdeel van een snackketen, waar dagelijks onder andere vers gesneden friet wordt gebakken, vanaf medio juli a.s.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Video: Jason Gerritsen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. j.h.w van stiphout Reply

  Hallo Henk

  zoals altijd weer een prachtige fotoreportage, ik vond die twee zwart /wit foto’s, ook apart om te zien hoe het ooit was.
  ik ga zeker een kijkje nemen als het weer mogelijk is.

  Henk bedankt voor de e-mails

 2. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,

  Wederom hartelijk dank voor deze fantastische rapportage. Het nodigt uit om t.z.t. een kijkje te gaan nemen.

 3. Ad van der Vleuten Reply

  Dag Henk,

  Professionele fotoreportage van een leerrijk en leerzaam onderwerp.
  Geweldig! Zonder meer een visitekaartje voor Helmond.
  Om trots op te zijn.

 4. chris van den berg Reply

  kei mooi man ! maar geef er dan ook een adres of iets dergelijks bij ?
  zelfs Helmonders met een grote neus kunnen niet ruiken waar loods 20 zich bevind !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.