Capella Sancta Maria met muziek uit de Spaanse renaissance

De Spaanse componist Cristóbal de Morales staat centraal in het programma dat Capella Sancta Maria zingt op zondagavond 29 mei in de Trudokerk in Helmond/Stiphout. Prachtige Spaanse, maar ook Vlaamse renaissancemuziek, vertolkt door een absoluut top-ensemble van internationale  professionele zangers, onder leiding van Enrique López-Cortón. Naast werken van C. Morales staan er muziekstukken op het programma van beroemde Vlaamse componisten zoals J. Desprez en N. Gombert. Plaats: Trudokerk, Dorpstraat 34 Helmond/Stiphout. Aanvang: 20.00 uur. Entree: €12-17,50.

De Spaanse charme en zachtheid gecombineerd met de technische diepgang en vindingrijkheid van de Vlaamse componisten, dat is het kenmerkende van de muziek van Cristóbal de Morales (ca.1490-1553). Hij was gefascineerd door de muziek van Josquin Desprez en beschouwde zichzelf als een leerling van hem. Ook bewonderde hij een andere Vlaming, Nicolaas Gombert, en was hij vol lof over hun, zoals hij het noemde, ‘ware muziek’. Daarom had hij ook een belangrijk aandeel in de lancering van die Vlaamse muziektechniek in Spanje, wisselde hij muziek uit met Gombert en baseerde hij een mis op diens werk. En vandaar ook dat de drie componisten samen op het programma staan van deze ‘Spaanse’ muziekavond: een combinatie van al het moois dat deze grootheden hebben voorgebracht.
Daarbij is er speciale aandacht voor de mis van Morales ‘Tristezas me matan’, gebaseerd op een gelijknamige melodie van een anoniem gebleven componist. Via een kopie in de Sixtijnse kapel in het Vaticaan in Rome is dit werk gelukkig bewaard gebleven. Het werk was zo populair, dat het ruim een eeuw later nog werd nog gezongen, een bewijs van de hoge waardering Morales en zijn muziek, want in die tijd werd muziek van meer dan twintig jaar na dato als ‘oud’ bestempeld. Deze mis omvat dan ook alle kwaliteiten van Morales’ stijl, met een uitgesproken Spaans karakter.
Capella Sancta Maria is een professioneel vocaal ensemble, onder leiding van Enrique López-Cortón, dat is gespecialiseerd in polyfonie uit de Spaanse renaissance. Het trad voor het eerst op in Utrecht tijdens het Festival Oude Muziek, in een workshop geleid door Paul van Nevel. Het ensemble combineert musicologisch onderzoek met een frisse en moderne benadering van oude muziek en trad op internationale festivals op, waaronder het Festival de Musica Antigua de Sevilla, Festival Internacional de Arte Sacro in Madrid, Noorderkerkconcerten in Amsterdam, en Musica Antica da Camera. De zangers worden geprezen om hun warme ronde klank, om de ontroerende interpretaties en hun originele programma. Ongetwijfeld komen die kwaliteiten ten volle tot hun recht in de prachtige akoestiek van de Trudokerk.
Oprichter, dirigent en zanger Enrique López-Cortón (La Coruña, Spanje) studeerde zang, piano en koordirectie in Madrid en vervolgde zijn postdoctorale opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij bekwaamde zich verder in gregoriaans en polyfonie van middeleeuwen en vroegrenaissance bij dr. Rebecca Stewart en in zang bij o.a. Claron McFadden en Xenia Meijer. Naast zanger (Bachkoor Holland, Studium Chorale) is hij koordirigent (Capella Groningen, Groot Concertkoor Amsterdam) en orkestdirigent van diverse Nederlandse orkesten (Sweelinck Orkest, Noord-Nederlands Orkest, Promenade Orkest). Hij dirigeerde onlangs o.a. Bachs Johannes Passion en Hohe Messe en werken van E. Elgar en Takemitsu.
Meer informatie en een luisterfragment kunt u vinden op: lambertusconcerten.nl

Datum

17 mei 2022
Verlopen!

Tijd

20:00

Kosten

€ 17,50
Sint-Trudokerk

Locatie

Sint-Trudokerk
Dorpstraat 32 Helmond
Site
https://damiaanhelmond.nl/
Lambertus Concerten

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon
+31 (0) 492 590333
E-mail
info@lambertusconcerten.nl
Site
https://www.lambertusconcerten.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.