Kunstlokaal42: ‘Nieuwe Patronen’

De 102e editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 15 mei, en staat in het teken van het spanningsveld tussen kleding en identiteit, tussen wie we willen zijn en wie we laten zien. Te gast zijn kunstenaars Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer. Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er als we gestolde ideeën van mannelijkheid en vrouwelijkheid loslaten?

Hun werk was in juni 2023 te zien in De Cacaofabriek in de solo tentoonstelling Nieuwe Patronen. Tijdens Kunstlokaal42 komen ze vertellen over hun werk. En ze blikken terug. We zijn nu bijna een jaar verder. Waar staan we nu? Met hun achtergrond in Kunstgeschiedenis en Gender Studies, brengen ze hun werk tot leven door de lens van invloedrijke kunsttheoretici en feministische denkers.

Wat trekken we aan als niemand kijkt?
“Je bent niet als vrouw geboren, maar je wordt tot vrouw gemaakt.” Het is een van de bekendste uitspraken uit Le deuxième sexe (1949) van de Franse filosofe en feministe Simone de Beauvoir. In hun werk
onderzoeken kunstenaars Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer hoe je ook tot man gemaakt kan worden, en de rol die kleding hierin speelt. Welke mogelijkheden ontstaan er als we het scherpe onderscheid tussen mannelijk en vrouwelijk loslaten?

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken. De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

Datum

15 mei 2024
Verlopen!

Tijd

21:00 - 22:30
Lokaal 42

Locatie

Lokaal 42
Markt 42 Helmond
Site
https://www.lokaal42.nl/

Organisator

Kunstlokaal 42
Telefoon
0492 830 043
E-mail
wim.maasakkers@outlook.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *