Meer Muziek bij Theo Driessen Instituut

Veel mensen kennen het Theo Driessen Instituut als de plek aan de Willem Prinzenstraat waar koren en muziekgezelschappen repeteren. Of ze kennen het Instituut van de kamermuziek uitvoeringen. Maar het Theo Driessen Instituut wil meer. Om deze reden is het initiatief genomen om in 2023 een reeks concerten van lokale en regionale gezelschappen te organiseren onder het motto: Meer muziek in het Theo Driessen Instituut. Na een succesvolle eerste reeks concerten afgelopen voorjaar vinden ook dit najaar in het Theo Driessen Instituut op de eerste zondagmiddagen van de maand concerten plaats van regionale muzikanten.

Op zondag 3 december sluit Pieter Thijssen met Tango de Barrio de tweede reeks concerten af. Aanvangstijdconcerten 15.30 uur, deur open 15.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

Elke wijk (barrio) van Buenos Aires is wel op een of andere manier verbonden met de tango, aldus Horacio Ferrer (tekstdichter van o.a. Piazzolla).

De Argentijnse tango is ontstaan in bars en bordelen die aan het begin van de 20e eeuw overal in Buenos Aires geopend werden. Deze opwindende vorm van muziek en dans kwam voort uit de culturele smeltkroes van Europese immigranten en Afrikanen.

Tango de Barrio  speelt instrumentale en gezongen tango’s in een afwisselend programma bestaande  uit zowel traditionele als modernere tango’s, milonga’s en walsen. Composities van Pugliese, di Sarli, en het bekende  ‘Caminito  in de staccato-stijl van D’Arienzo, maar ook  het wonderschone en meeslepende ‘Milonga del Angel’ van Piazzolla komen tot leven in de speelse en fantasierijke arrangementen van bandoneonist Pieter Thijssen. Als Tango de Barrio optreedt is de magie voelbaar tussen muziek en publiek: intiem uitdagend en hartverwarmend. Zangeres Conchita betrekt het publiek actief bij de intense teksten vol hartstocht, tederheid, jaloezie en vergankelijkheid. Met haar diepe, krachtige stem dringt ze door tot alle harten, waardoor universele gevoelens van hartstocht, tederheid, jaloezie en de vergankelijkheid van het leven samen in het moment doorleefd worden. Zo geeft zij in de 21ste eeuw haar eigen stem aan de tango zoals deze oorspronkelijk ontstaan is in de patio’s, cafés, zaaltjes en bordelen van Buenos Aires, waar je een bonte mix van Afrikanen, immigranten uit Italië en Spanje, gaucho’s en seizoenarbeiders kon aantreffen. Tijdens een optreden van Tango de Barrio waan je je in het Buenos Aires van weleer, dankzij de bandoneon en arrangementen van Pieter Thijssen, de viool van Birte Tichelaar, de piano van Seniz Duru Koevoets, de zang van Conchita Barbé Vicuña en de contrabas van Jacques van ’t Ende.

 

Datum

03 dec 2023
Verlopen!

Tijd

Deur open: 15.00 uur. Na afloop gezellige nazit en gelegenheid muzikanten te ontmoeten
15:30

Kosten

€ 7,50

Meer Info

Meer informatie
Theo Driessen Instituut

Locatie

Theo Driessen Instituut
Willem Prinzenstraat 43 Helmond
Site
https://www.theodriesseninstituut.nl
Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *