Gemeente Helmond derde bij uitreiking Silver Economy Awards

Gemeente Helmond heeft de derde plaats behaald bij de uitreiking van de Europese Silver Economy Awards in de categorie Overheidsorganisaties. Er waren in totaal 95 inzendingen uit heel Europa. De gemeente kreeg de erkenning voor het project leefstijlmonitoring voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dit is een techniek waarbij mantelzorgers op afstand een oogje in het zeil kunnen houden, waardoor ze niet continu bij degene hoeven te zijn die ze ondersteunen.

 De jury had vooral waardering voor de praktische aanpak van de gemeente Helmond. Geen theoretische studie, maar doen. Samen met diverse partners. Zodat inwoners meteen kunnen profiteren van deze techniek. De eerste plek was voor het Deense Syddansk Sundhedsinnovation met een project voor gegevensuitwisseling onder zorg- en hulpverleningsorganisaties. Tweede was het Deense Aarhus met project Dokkx, een plek waar jong en oud kan kennismaken met moderne techniek, toepasbaar thuis en in de zorg.

Europese subsidies

De Awards zijn in het leven geroepen door SEED, een project van de Europese Unie. Dit project stimuleert overheden die zich inzetten voor de ontwikkeling van hulpmiddelen die het leven van ouderen in onze samenleving vergemakkelijken. Daarbij stimuleert SEED Europese samenwerking en kennisdeling op dit terrein.

Gemeente Helmond heeft zich aangesloten bij het Europese netwerk om op die manier meer kans te maken op Europese subsidies. Zodat er binnen het programma Sociale Stad nog meer mogelijkheden zijn om slimme oplossingen te financieren voor inwoners die ondersteuning nodig hebben. Daarnaast deelt de gemeente haar eigen ervaringen in het netwerk en leert van ervaringen van andere Europese steden.

Leven aangenamer maken

Technische hulpmiddelen kunnen het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers een stuk aangenamer maken. De gemeente Helmond, KPN en Sensara werken samen aan de doorontwikkeling en de verspreiding van leefstijlmonitoring in Helmond.

De ondersteuning van inwoners met dementie en hun mantelzorgers door middel van nieuwe technieken is hard nodig. Want het aantal mensen met dementie neemt naar verwachting de komende jaren fors toe. Ook in Helmond. Mensen met dementie blijven steeds vaker langer thuis wonen. 60% van alle hulp wordt verleend door mantelzorgers, vooral familieleden. Ongeveer 50% van de thuiswonende mensen met dementie is alleenstaand, wat (de organisatie van) hulpverlening bemoeilijkt.

Leefstijlmonitoring, ook zonder indicatie

Op dit moment maken 60 inwoners van Helmond gebruik van deze techniek. Zij zijn allen cliënten van Zorgboog en Savant en hebben een indicatie. Daardoor kunnen zij en hun mantelzorgers gratis gebruik maken van leefstijlmonitoring. De gemeente is bezig om het aantal inwoners dat in aanmerking komt voor dit hulpmiddel verder uit te breiden.

Inwoners zonder indicatie kunnen natuurlijk ook gebruik maken van dit hulpmiddel. Zij betalen hiervoor ongeveer € 15,00 per maand. Belangstellenden die willen ervaren hoe leefstijlmonitoring werkt en daarover advies willen hebben, kunnen terecht bij probeerplaats Vooruitkomst in de Elzapassage. Daar maken zij kennis met allerlei (technische) snufjes die het functioneren in en om het huis makkelijker maken zodat zij langer zelfstandig kunnen leven. Vooruitkomst is geen winkel, maar een plek waar mensen hulpmiddelen kunnen proberen en ervaren. Openingstijden: woensdag van 10:00 tot 15:00 uur, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *