Het nieuwe Dr. Knippenbergcollege werd vrijdag officieel geopend en dat werd groots aangepakt. Het mocht ook wel, want het hele gebouw vraagt erom. Als je binnen komt, heb je een wauw gevoel en het idee dat het heel groot is. Maar eenmaal echt binnen voelt het warm en gezellig en voelt het als een warme deken. Een opening is natuurlijk niks zonder speeches, maar dat werd in een ander jasje gegoten door aan een statafel gesprekken  te voeren.

Wethouder van onderwijs, Cathalijne Dortmans, lid van raad ven bestuur  Dionne Kops en architect Martijn van Leeuwen beten het spits af. Ze spraken over hoe wensen en ideeën, mogelijkheden en kansen samen kwamen met de partners, wethouder, school en architect. Cathalijne Dortmans sprak over het totaalconcept, waarbij het gaat over de beleefcampus waarvan het Knippenbergcollege onderdeel is. En dit is pas de eerste fase van de sport en (be)leefcampus ‘De Braak’.

Pleinen

Martijn van Leeuwen legde uit dat er pleinen zijn gerealiseerd met het oog op de toekomst, om verder te bouwen naar de campus. Belangrijk punt dat tijdens de gesprekken naar voren kwam, is het verbinden van alle disciplines die aangeboden worden op school.
Tijdens het tweede tafelgesprek stal de eerste jaar studente Doutzen van Bree de show. Mett haar optimisme en humor wist zij mooi te verwoorden hoe zij de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Ze heeft voor de Knip gekozen omdat ze hoorde dat het zo’n positieve en leuke school is en ‘je hebt weinig huiswerk’. Haar eerste reactie toen ze de school binnen kwam was ‘wauw’. Ze vindt alles van de lampen tot lerarenkamer prachtig. “Zee hebben het daar ook niet slecht in die lerarenkamer”.

Samenwerking

Daarna waren Paul Metzemaekers (rector) en Jule Frantezen (directrice) aan de beurt. Jule Frantzen had het over blijdschap en dankbaarheid om dit project in te mogen kleuren. Het werd ook snel duidelijk dat de samenwerking met alle partijen heel goed is verlopen, waardoor er zo’n prachtig gebouw tot stand is gekomen. ICS heeft het hele project begeleid. Er was als verassing nog een mooi cadeau in de vorm van een glazen boom voor de school om op deze  manier uiting te geven aan de goede samenwerking. Paul Metzemaekers is vooral trots op het hele team, dat de schouders eronder zet om een andere vorm van onderwijs te omarmen.

Transparant

De school  heeft enorme ramen waardoor je de verbinding met buiten blijft houden. Daarnaast is het gebouw ook zo opgezet dat het heel transparant is en je daardoor makkelijk het gesprek met elkaar aangaat. De combinatie leren en sporten als totaalconcept is er niet alleen voor de school, maar ook voor de hele stad. Leerlingen en leerkrachten ontmoeten elkaar op de werkpleinen, waar de leerlingen kunnen studeren en waar leerkrachten ook kunnen werken. Vanuit deze setting is de overgang richting de klaslokalen een organisch geheel. ‘De Knip’, zoals de school in de volksmond genoemd wordt,  heeft nu een school waar alle disciplines dicht bij elkaar zitten. De leerlingen kunnen gemakkelijk een samenwerking aangaan met  elkaar.

Wennen

Alles moet nog wennen aangezien ze pas een maand echt draaien en er moet nog veel uitgepakt worden. Ontmoeten,  pauzeren, studeren, naar lokalen toe gaan, dat is het concept en vooralsnog is het wennen. Maar iedereen spreekt er heel positief over. Er zijn prachtige fotografie- en geluidsstudio’s , een houtwerkplaats en een keuken waar de leerlingen de ruimte krijgen om te leren en te ontdekken. “De school staat voor het aanbieden van onderwijs dat leerlingen voorbereidt op de wereld van morgen, waarin een lerend leven essentieel is”, zo klonk het. De vijf pijlers van de school zijn:

1) Contextrijke leeromgeving: de school zoekt verbinding met de omgeving
2) Internationalisering: ontwikkeling van wereldburgerschap
3) 3-O leren: Ondernemend, Onderzoekend en Ontwerpend leren
4) Professionalisering van onderwijsteams
5) Learning Community: de school deelt good practices

De leerlingen waren tijdens de opening als gastvrouw en heer overal te zien. Ook de hapjes waren op school gemaakt. Niels Vink (top-tennisser en oud- leerling) opende de school door een balletje te slaan door de foto van de oude Knip. Hij sloeg  zo hard, dat het gat niet op de foto te zien is.

Tekst en foto’s: Maartje Rubenkamp

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Maartje Rubenkamp - Redactie

Maartje Rubenkamp Passie voor fotografie en ondersteuning redactie DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *