4 gezondheidsvoordelen van een groene tuin

[Advertorial] Heb je vooral stenen of planten in je tuin? Veel tuinbezitters gaan tegenwoordig voor snel en gemakkelijk tuinieren. Toch zijn stenen niet altijd zo gemakkelijk als ze lijken. Een groene tuin heeft bovendien veel voordelen voor je gezondheid. Dit zijn er vier:

1.       Schonere lucht

Wist je dat planten de lucht zuiveren en zorgen voor zuurstof in de lucht om ons heen? Op deze manier kun je in de buurt van planten schonere lucht inademen die bovendien meer zuurstof bevat.

Schone, zuurstofrijke lucht doet iets met je energieniveau. Het verklaar waarom je je fitter en frisser voelt als je buiten in het groen bent. Zet je een paar planten in je tuin, dan profiteer je eveneens van dit gezondmakende effect.

2.     Goed voor je weerstand

Kinderen die op een boerderij opgroeien of op een andere manier in contact komen met de natuur, hebben een betere weerstand dan kinderen die in de stad opgroeien. Ze kunnen zelfs beter met stress omgaan. Nóg een reden om te zorgen voor een natuurlijke tuin.

3.      Rustgevend

Groen is rustgevend. En dat niet alleen. Het blijkt dat mensen zich gelukkiger voelen en gezonder zijn met groen om zich heen. Naar buiten gaan tussen het groen zou zelfs een positief effect hebben op je brein. Alle reden dus om meer planten in je tuin te zetten.

In de tuin werken is bijzonder goed voor je humeur. Bacteriën in de grond hebben namelijk een positief effect op de aanmaak van gelukshormonen.

Dat is de reden dat mensen die een moestuin hebben  ̶  of op een andere manier met de grond in contact komen  ̶  gelukkiger en meer ontspannen zijn in vergelijking met mensen die nooit met hun handen in de grond wroeten.

4.     Beter voor je welzijn

Stenen vangen hitte op, houden deze vast en reflecteren de warmte weer. Zo warmt je tuin op, terwijl je er eigenlijk koelte zoekt in de zomer. Met een tuin of balkon vol planten heb je daar geen last van.

Planten absorberen de hitte niet. Daardoor dragen ze niet bij aan het opwarmen van de lucht om je huis. Ze zorgen juist voor verkoeling. Dat doen ze door verdamping via hun bladeren. Ook zorgen ze voor schaduw en dat is net zo verkoelend.

De schaduw die planten geven op de grond, zorgt er bovendien voor dat het vocht in de grond minder snel verdampt. Ook dat draagt bij aan een aangename temperatuur in je tuin.

Een dak met planten kan wel 30 tot 60 procent in warmte-inbreng schelen. Daardoor is het aangenamer om buiten te zitten. Doe je dat in de zon, dan heeft je lichaam kans om vitamine D aan te maken. ‘

Je lijf maakt vooral vitamine D aan als delen van je lichaam onbedekt en onbeschermd zijn. Smeer je dus niet meteen in met zonnebrandcrème, maar ga eerst zeker vijf tot vijftien minuten in de zon zitten. De tijd die je onbeschermd in de zon kunt doorbrengen, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht.

Natuurlijk zorg je ervoor dat je niet verbrandt, dus doe tijdig een hoed op of ga in de schaduw van de parasol zitten. In de winter, als de zon niet sterk genoeg is, biedt een voedingssupplement de nodige vitamine D.

Wat betekent dit voor jou?

Je hoeft niet ineens alle stenen uit je tuin te halen en de hele dag te tuinieren. Met een paar vast planten en struiken in je tuin kun je ook al zorgen voor een aangenaam klimaat en weldadig groen in je tuin.

Ook grassen zijn ideaal om je tuin van meer groen te voorzien. Ze verliezen geen bladeren, dus dat scheelt veel werk. Bamboe die niet woekert is ook zo’n voorbeeld van een groene en gemakkelijk plant om je tuin te vergroenen. Je kunt er heerlijk onder zitten in de zomer, dus je hebt meteen een fijne schaduwplek.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.