Een betere akoestiek dankzij de speakerstandaard

Het lijdt geen enkele twijfel dat de geluidskwaliteit op een directe manier afhankelijk is van de kwaliteit en het type speaker dat je besluit in huis te halen. Maar wist je dat een groot deel van de akoestiek eveneens bepaald wordt door de plaatsing van de eerder genoemde luidspreker? En dat de beste geluidskwaliteit pas bereikt wordt op het moment dat de speakers iets of wat in de hoogte worden geplaatst? Kortom, wil je de akoestiek in de ruimte pas echt optimaal benutten, kies dan voor een kwalitatieve en bijpassende speakerstandaard.

Een optimale geluidskwaliteit en akoestiek

Steeds meer mensen kiezen ervoor om 1 of meerdere luidsprekers in huis te halen teneinde de geluidskwaliteit optimaal te verbeteren. Maar wist je dat de geluidskwaliteit niet alleen afhankelijk is van het type speaker en de kwaliteit ervan maar ook van zijn plaatsing? Zo hebben heel wat onderzoeken en studies aangetoond dat een perfecte geluidskwaliteit en bijpassende akoestiek pas bereikt wordt op het moment dat de speakers optimaal in de ruimte worden gestationeerd. En laat dit nu bij voorkeur op een bepaalde hoogte zijn. Dat toont meteen het belang aan van een degelijke en bijpassende speakerstandaard.

Het nut van een degelijke speakerstandaard

Een speakerstandaard, in de volksmond ook wel omschreven als een vloerstatief, is speciaal ontworpen en bedoeld om er een luidspreker op vast te maken. Doordat de meeste standaards op oorhoogte worden geïnstalleerd, komt dit de geluidskwaliteit pas echt ten goede wat resulteert in een ultieme beleving wanneer je ‘s avonds op de bank naar je favoriete film of serie kijkt. Kortom, de juiste speakerstandaard kan wel degelijk een meerwaarde betekenen om de akoestiek in de ruimte optimaal te gaan verbeteren.

Door de speakers op een bepaalde hoogte in de ruimte te plaatsen, wordt een perfecte geluidskwaliteit van zowel de hoge alsook de lage tonen nagestreefd wat bijdraagt aan de ultieme geluidsbeleving. Daarnaast zul je amper tot geen hinder ondervinden van eventuele trillingen en/ of resonanties en kan de bekabeling van de bijbehorende luidsprekers netjes in het statief worden weggewerkt. Wil je de ultieme cinemabeleving naar de woonkamer brengen of wil je graag je favoriete liedjes door de boxen horen galmen, dan is de investering in een degelijke speakerstandaard een onmisbaar gegeven.

Hoogte en draagkracht

Dat de combinatie van de ideale speaker en de bijbehorende geschikte speakerstandaard niet alleen de ultieme geluidskwaliteit maar ook de best mogelijke akoestiek oplevert, staat als een paal boven water. Echter dien je bij de aanschaf van een speakerstandaard uiteraard ook wel rekening te houden met de hoogte ervan en de uiteindelijke draagkracht of het maximaal belastbaar gewicht.

Onderzoek heeft aangetoond dat de speakers ook weer niet te hoog mogen geplaatst worden aangezien de hoge tonen bovenin de ruimte anders volledig dreigen verloren te gaan. De meest ideale positie is op oorhoogte of iets daarboven gerekend vanuit een zittende positie op de bank. Op die manier komen zowel de hoge alsook lage tonen perfect tot uiting wat resulteert in een optimale akoestiek.

Eenmaal de hoogte bepaald, dien je eveneens aandachtig te zijn voor de uiteindelijke draagkracht. Hoewel de meeste speakerstandaards wel degelijk compatibel blijken te zijn met de meeste gangbare speakers, kunnen ze toch wel een verschillende draagkracht gaan vertonen. Daarbij zal het maximale draagvermogen van de staander grotendeels bepaald worden door zijn constructie en de materialen waaruit deze vervaardigd blijkt.

Enkele bijkomende tips & tricks

Tot slot willen we afsluiten met nog enkele handige tips & tricks die jou zullen helpen in de zoektocht naar de geschikte speakerstandaard. Zorg dat er sprake is van compatibiliteit tussen de speaker enerzijds en de standaard anderzijds. Hoewel de meeste speakerstandaards compatibel blijken met de meest gangbare luidsprekers, zijn er toch wel enkele statieven die enkel en alleen kunnen gebruikt worden in combinatie met een speaker van hetzelfde merk.

Bedenk of je hierbij kiest voor een stabiele driepotige speakerstandaard of toch eerder voor een statief dat in de grond kan worden vastgemaakt en bijgevolg iets meer stabiliteit en stevigheid garandeert. Antislipvoetjes en/ of rubberen ringen kunnen hier eveneens dienst doen. Ben je benieuwd naar de optiemogelijkheden dan raden we de volgende website muziekguru.nl aan waarop heel wat speakerstandaards worden aangeboden.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00