Tegenwoordig is bijna iedereen in het bezit van een smartphone, tablet en/ of laptop; al dan niet voor professionele dan wel particuliere doeleinden. Waar deze apparaten op diverse vlakken heel wat deuren lijken te openen, lijken ze op andere gebieden bepaalde deuren dan weer helemaal dicht te slaan. Hoe meer apparaten je hebt, hoe meer energie er verbruikt wordt op het moment dat deze worden opgeladen. En dat kan misschien wel anders als we bereid zijn op zoek te gaan naar duurzame én milieuvriendelijke oplossingen.

Groene technologische vooruitgang

Dat de technologie niet stilstaat, is uiteraard al langer dan vandaag geweten. De vraag is maar in hoeverre dat dit een goede zaak betekent. Velen zullen meteen de hand opsteken ter verdediging van de technologische vooruitgang, wat perfect logisch en 100% verstaanbaar is. Maar leidt deze vooruitgang op een bepaalde (indirecte) manier niet ook een beetje naar vervuiling van het klimaat? Zorgt het niet voor een bijzonder hoog energieverbruik? En hoe kunnen we dit met zijn allen samen oplossen?

Elk technologische gadget hoe klein ook, gaande van een smartphone tot een tablet, een smartwatch en/ of laptop dient van energie te worden voorzien om 100% naar behoren te functioneren. Deze energie wordt rechtstreeks afgetapt van het stroomnet op het moment dat je de apparaten in het stopcontact plugged. En misschien voel je daar op dat eigenste moment niet zoveel van maar de schok komt later bij het zien van de energierekening. Maar niet getreurd, want tegenwoordig bestaan er gelukkig manieren om de energiekosten te drukken; groene technologische vooruitgang gebruik makend van zonne-energie.

Kies voor de solar powerbank!

Zo zou je voor het opladen van heel wat technologische apparaten tegenwoordig kunnen kiezen voor een solar powerbank oftewel groene, als in “milieuvriendelijke”, powerbank of externe batterij. Het principe van dergelijke apparaten is 100% gelijkaardig aan die van de, tot op heden gekende, standaard powerbanks met dat verschil dat ze niet langer via het stroomnet worden opgeladen maar door middel van zonne-energie.

Een dergelijke groene/ solar powerbank bestaat dan ook standaard uit een accu voorzien van een bepaald vermogen dat steevast uitgedrukt wordt in mAh. Dit wordt aangevuld met 1 of meerdere USB-poorten, vaak 1 en 2 ampère, een ledlampje, een zonnepaneel en een eventuele lus en karabijn waarmee je de powerbank aan je rugzak kunt vastgespen. Het zonnepaneel dat gekenmerkt wordt door een opeenstapeling van zonnecellen is in staat om het zonlicht aan te trekken én om te zetten in energie.

Zijn werking; een zege of eerder een vloek?

Het principe van de solar powerbank verschilt slechts in weinig van die van de standaard powerbank zoals we die tot op heden hebben gekend. Alleen wordt de accu van een dergelijke powerbank, meestal met een vermogen van 4000 tot 8000 mAh, opgeladen door de zon. Het ingebouwde zonnepaneel, dat op zijn beurt is uitgerust met diverse kleine zonnecellen, is in staat om het zonlicht aan te trekken en vervolgens te vertalen naar energie of stroom. Op die manier kun je een smartphone, laptop of tablet makkelijk opladen via de zon.

Zolang de zon schijnt, er fel licht aanwezig is of sprake is van een reflectie van de zon; kan een dergelijke powerbank zichzelf opladen, wat hem natuurlijk een pak milieuvriendelijker en energiezuiniger maakt ten opzichte van zijn oudere broertje. Het neveneffect dat hier uiteraard mee verbonden is, is de aanwezigheid van zon. Op een druilerige bewolkte dag zul je geen solar powerbank meer hoeven op te laden. Anderzijds, biedt het eveneens een zekerheid op momenten dat je zonder stroom komt te zitten. Op voorwaarde dat je de solar powerbank op voorhand hebt opgeladen via zonne-energie, kun je, op moment dat je zonder stroom komt te zitten, nog steeds je smartphone of tablet opladen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00