Kattenluiken ook voor honden

Hoewel katten qua uiterlijk op het eerste gezicht vrij veel kenmerken lijken te vertonen met andere viervoeters – zoals honden – vertonen ze op het gebied van karakter en behoeften toch heel wat verschillen. Zo blijken katten van nature zelfstandiger dan bijvoorbeeld honden of tal van andere huisdieren gaande van kippen tot konijnen, schapen of paarden. Ze zijn in staat om zelf hun voedsel te zoeken, zich te verdedigen en hun territorium af te bakenen waardoor ze perfect in staat zijn om – zonder hulp van de mens – in de natuur te overleven. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en dienen we daarnaast ook rekening te houden met de toenemende invloed van mensen op dieren.

Dieren vroeger en nu

Als we er even op terugkijken, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat onze planeet – inclusief de nodige fauna en flora – tot op heden heel wat drastische veranderingen heeft (moeten) ondergaan. We kunnen ons dan wel de vraag stellen of elke evolutie even zinvol was of niet, maar daar bereiken we vandaag de dag bitter weinig mee. Zo zijn er al heel wat grote natuurgebieden en bossen verdwenen door de hebzucht van de mens om steeds nieuwere en moderne woningen te kunnen neerzetten. Waar we niet meteen bij stilstaan is dat de natuur ons voorziet van zuurstof en “schone” lucht zonder chemische stoffen en dergelijke meer.

Maar niet alleen de natuur heeft te lijden, ook zijn inwoners. Zoals reeds vermeld, zorgt de natuur voor een belangrijke aanvoer van zuurstof die wij mensen én dieren nodig hebben om te kunnen leven. Wat meteen een ander gevoelig en drastisch veranderd thema aansnijdt; dieren. Zo worden steeds meer en meer dieren veroordeeld tot een leven in gevangenschap. Dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden die in diverse dolfinarium tal van kunstjes moeten doen in ruil voor eten en dit allemaal vanwege geld. Echter, hebben dergelijke dieren regelmatig te kampen met depressies omwille van het té compacte aquarium waarin ze worden geplaatst.

En het beperkt zich uiteraard niet alleen tot dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden want wist je dat ook honden vroeger voornamelijk in het wild voorkwamen? Het waren – zijn – dieren die in een roedel leefden en onderling een bepaalde hiërarchie kenden. Op die manier is het niet zo onlogisch wanneer sommige honden beginnen “vechten” wanneer ze samen worden gebracht met andere honden. Kortom, het mag duidelijk zijn dat heel wat dieren door de jaren heen vermenselijkt werden/ zijn – en bijgevolg bepaalde andere behoeften hebben ontwikkeld.

Basisbehoeften bij aanschaf dier

Zodra je besluit een dier te adopteren of aan te kopen, is het dan ook aangewezen om op de hoogte te zijn van de noden en behoeften. En hoewel elk dier afzonderlijk bepaalde “eisen” of “noden” zal stellen, dient elkeen afzonderlijk de toegang te krijgen tot kwalitatieve voeding, vers fris drinkwater, een comfortabele slaapplaats en speeltjes die het mentale én actieve vermogen stimuleren.

Zo zullen de meeste katten, honden, vogels en knaagdieren het belangrijk vinden om mentaal én actief te worden gestimuleerd. Daarnaast vinden honden het leuk indien ze dagelijks met hun baasje mee op wandel mogen. Katten daarentegen trekken er dan weer liever zelf op uit en – indien mogelijk – op de momenten die ze dan ook zelf nog eens uitkiezen. In dergelijke gevallen kan de aanschaf van een degelijk kattenluik een welkome oplossing bieden. En wist je trouwens dat diverse kattenluiken tegenwoordig ook door honden kunnen worden gebruikt?

Kattenluiken

Aangezien katten van nature bijzonder zelfstandig zijn en er bijgevolg graag zelf even op uit trekken, lijkt de aanschaf van een degelijk kattenluik niet geheel overbodig. Bovendien worden er tegenwoordig steeds meer modellen op de markt gebracht die ook door honden kunnen worden gebruikt, hoewel je dan wel rekening dient te houden met het lichaamsgewicht en de grootte van je hond.

Heb je bijvoorbeeld katten en honden, houd dan bij de keuze van het kattenluik rekening met het grootste dier van de roedel. Daarnaast kun je opteren voor een basis standaard kattenluik net zoals er tegenwoordig ook heel wat moderne uitvoeringen te spotten zijn gebaseerd op het gebruik van de microchip. Kortom, heel wat keuze dus!

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"