Top drie provincies met minste zelfvertrouwen

Inwoners van Noord-Brabant hebben het minste zelfvertrouwen van alle Nederlanders. Dat blijkt uit ledencijfers van Zelfvertrouwen.com in combinatie met data uit Google Trends. De top 3 bestaat verder uit Zuid-Holland en Noord-Holland.

Onzeker door negativiteit
Ralph Siebers, eigenaar van Zelfvertrouwen.com, is al 12 jaar zelfvertrouwen expert. Hij ziet dagelijks hoeveel impact zelfvertrouwen heeft op het dagelijks doen en laten. Siebers: “Het is op zich niet vreemd dat veel mensen in ons land weinig zelfvertrouwen hebben. Zodra je de leeftijd van 18 jaar bereikt, heb je gemiddeld 180.000 keer in je leven gehoord wat je niet goed hebt gedaan van bijvoorbeeld familie en vrienden. Als het een beetje meezit heb je zo’n 20.000 tot 30.000 keer complimenten gekregen voor de dingen die je wel goed hebt gedaan. Dat wil zeggen dat je voor ieder compliment gemiddeld 9 keer hoorde wat je niet goed deed of wat je anders kon doen.”

Doordat er veel aandacht naar het negatieve gaat, krijgt je zelfvertrouwen een deuk. Hierdoor worden mensen onzeker. Siebers vervolgd: “Het gevolg van weinig zelfvertrouwen is dat mensen in zowel privé- als werksituaties in conflict komen en moeilijk om kunnen gaan met veranderende situaties. Hier hebben met name inwoners van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland last van.”

Bevestiging door bronnen
Dankzij de 10.000+ leden van Zelfvertrouwen.com is het gemakkelijk om een analyse te maken. Uit de database blijkt dat voornamelijk inwoners van Noord-Brabant kampen met weinig zelfvertrouwen. Om de conclusie te onderbouwen, zocht Siebers ook buiten zijn ledenomgeving naar meer absolute getallen. 

Siebers: “Niet alleen het afgelopen jaar, maar ook de afgelopen 5 jaren wordt Noord-Brabant altijd genoemd. Zelfs wanneer je Google Trends helemaal vanaf het jaar 2004 laat zoeken op de zoektermen ‘zelfvertrouwen’, ‘zelfvertrouwen vergroten’ en ‘zelfvertrouwen opbouwen’ wint deze provincie altijd. Daarna volgen de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00