Zelf beleggen: dit zijn de voordelen

Er zijn allerlei goede redenen om te kiezen voor beleggen. Juist op dit moment tikken de beurzen weer records aan. Stel dat je overstag gaat, dan is er nog de keuze tussen uitbesteden en zelf doen. In dit artikel zetten we de voordelen van zelf beleggen op een rij.

1. Je leert er enorm veel van

Het eerste voordeel van zelf beleggen is dat je ervan leert. Heel veel zelfs. Soms op de moeilijke manier, want niemand vindt het leuk om geld te verliezen, maar dat is wel een reële optie als je gaat beleggen. Een beetje leergeld betalen is natuurlijk geen probleem, maar zorg dan wel dat je er echt iets van opsteekt, zodat dit je niet nog een keer gebeurt.

Als je zelf gaat beleggen, dan leer je al snel dat het spreiden van je investeringen een verstandige zet is. Je wilt immers nooit op één paard wedden, maar de risico’s verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in aandelen, ETF’s (trackers) en beleggingsfondsen. Wat de verschillen zijn, leer je vanzelf terwijl je ermee bezig bent. De ervaringen die je opdoet helpen je weer om in de toekomst betere keuzes te maken.

2. Je kunt al starten vanaf € 50

De tijd dat je echt een flink vermogen moest hebben om te beleggen is al lang voorbij. Wanneer je zelf wilt beleggen, kun je dat al doen wanneer je € 50 over hebt. Doordat het zo laagdrempelig is, kun je ook makkelijker instappen en loop je minder risico dan wanneer je met je hele vermogen gaat beleggen.

Of je het bij een klein bedrag houdt, dat bepaal je zelf. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag in te leggen in een beleggingsfonds. Dan groeit het vermogen van je beleggingen mogelijk gaandeweg en hopelijk geldt dat ook voor je rendement. Wanneer je eenmaal wat meer ervaring hebt, voel je je vast zeker genoeg om de fondsenverdeling op jouw manier in te vullen.

3. Je kunt via je smartphone altijd en overal beleggen

De smartphone heeft alles makkelijker gemaakt, dus ook beleggen. Of dit een voordeel of een nadeel is voor je partner en/of gezin, laten we even in het midden. Feit is wel dat je via beleggingsapps altijd en overal je beleggingen kunt volgen en eventuele aan- of verkopen in gang kunt zetten.

Bovendien kun je diverse tools gebruiken om je keuzes op te baseren. De wereld van beleggen bevindt zich daardoor in de palm van je hand.

 

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00