Zijn mp3-spelers nog steeds “in”?

Muziek is een belangrijke factor in het leven van veel mensen. Net zoals liefde wordt het beschouwd als een allesomvattend universeel begrip dat mensen verbindt ongeacht hun afkomst, ras, huidskleur of geslacht. Door de jaren heen is én wordt muziek dan ook onder diverse vormen en uitvoeringen aan de man gebracht gaande van live concerten tot festivals en kleine akoestische opzetten. Maar het kan natuurlijk nog persoonlijker door middel van mp3-spelers en iPods die hun oudere broertje de Walkman opvolgen. Kortom, muziek is gewoonweg overal aanwezig!

Muziek; een universeel bindmiddel

Voor heel wat mensen blijkt muziek een belangrijke én allesomvattende factor te zijn in hun leven. Het is een manier om makkelijker met bepaalde situaties om te gaan en eventueel gevoelens zoals frustratie, wanhoop, liefde en/ of geluk te uiten. Sommigen onder hen bespelen zelf 1 of meerdere muziekinstrumenten of zijn misschien zelfs lid van een plaatselijke muziekband. Anderen houden er dan weer vooral van om naar muziek – al dan niet instrumentaal – te luisteren. Zo worden tal van concerten en festivals georganiseerd waar diverse artiesten/ groepen – vaak van overal ter wereld ongeacht het muziekgenre – het beste van zichzelf geven.

Echter, zijn er ook heel wat personen die vooral op zichzelf van muziek willen kunnen genieten zonder dit te hoeven delen met anderen tijdens bijvoorbeeld een plaatselijk concert en/ of festival. Zij kunnen er eventueel voor kiezen om gezellig thuis op de bank met een goed boek en een glaasje wijn naar hun favoriete muziek te luisteren. Anderen willen het nog net iets persoonlijker en sluiten zich helemaal af van de omgeving om vervolgens 100% in de muziek te kunnen opgaan. In dergelijke gevallen wordt vaak gekozen voor bepaalde apparaten die muziek produceren zoals een mp3-speler, iPod of zelfs tablet en smartphone.

Wat is een mp3-speler?

De jonge garde zal het misschien in Keulen horen donderen wanneer we het over mp3-spelers hebben. Desondanks zijn het bijzonder populaire apparaatjes – vaak compact en licht van gewicht – waarmee het mogelijk wordt om muziekbestanden in mp3-formaat af te spelen. Extra handig indien je bijvoorbeeld een lange vlucht voor de boeg hebt of even op het strand of aan het zwembad van je favoriete muziek wilt genieten. En hoewel de mp3-speler al enkele jaartjes meegaat en technologie steeds vaker aan vernieuwing toe is, is het apparaatje nooit helemaal van weggeweest.

Tot op de dag van vandaag is het dus nog steeds mogelijk om degelijke mp3-spelers te kopen. Uiteraard zul je zien dat er tegenwoordig veel meer uitvoeringen en mogelijkheden zijn en dat je bijvoorbeeld kunt opteren voor een mp4-speler waarop je niet alleen muziek kunt luisteren maar ook bepaalde video’s in mp4-formaat kunt afspelen. Bovendien zijn de mp3-spelers een pak goedkoper dan de zogenaamde iPods – compacte en lichtgewicht apparaten die hetzelfde principe van de mp3-speler hanteren maar werden uitgebracht door Apple en daardoor een pak duurder geprijsd staan.

Enkele aandachtspunten

Is je nieuwsgierigheid getriggerd en ben je van plan om een degelijke mp3-speler aan te schaffen dan zijn er toch enkele kenmerken waarmee je rekening zult moeten houden. Zo dien je in eerste instantie zeker te zijn dat het om een kwalitatief degelijk apparaat gaat, steevast geleverd met een handige USB-kabel waarmee je het toestelletje van tijd tot tijd kunt opladen.

Bedenk daarnaast ook even hoe het zit met de opslagcapaciteit die – net zoals bij andere technologische apparaten – steeds wordt uitgedrukt in GB. Hoe meer GB, hoe groter de opslagcapaciteit en hoe meer liedjes je bijgevolg kunt opslaan. Afhankelijk van het type mp3-speler kan de opslagcapaciteit makkelijk variëren van amper 2GB tot maar liefst 128 of zelfs 256GB. Een standaard mp3-speler van degelijke kwaliteit levert over het algemeen een opslagcapaciteit van zo’n 4 à 8GB.

Houd er wel rekening mee dat alles een prijskaartje kent en dat de prijs beïnvloed wordt door bepaalde kenmerken zoals de opslagcapaciteit, het design, de uitvoering en het merk.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"