Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is april door het ministerie van Justitie en Veiligheid uitgeroepen tot de Senioren en Veiligheidsmaand. Ook Helmond staat deze maand in het teken van verschillende vormen van online criminaliteit waar senioren slachtoffer van kunnen worden. Een van deze vormen is phishing.

Stelt u zich voor…
Zondagavond, tijd om uw mail te bekijken. Drie reclamemailtjes, maar ook een mail van de bank. Die laatste is natuurlijk belangrijk, dus u klikt hem direct open. In de mail staat dat u een betalingsachterstand hebt en snel moet betalen om een boete te voorkomen. Dat kan door in te loggen via de link in de mail. Wat vreemd, u betaalt toch altijd alles netjes? Toch maar even klikken en inloggen om te kijken. En voor u het weet is uw geld weg… opgelicht!

Internetcriminelen proberen op allerlei manieren – zoals phishing – aan geld of gegevens te komen.
Bijvoorbeeld via valse e-mails zoals in bovenstaand verhaal. De link in de mail kan naar een valse website leiden. Na het invullen van uw gegevens krijgt de internetcrimineel toegang tot de computer of persoonlijke gegevens. Daarmee kan de internetcrimineel vervolgens veel geld stelen. Ook vraagt men soms direct geld over te maken. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing en is één vorm van internetcriminaliteit.

Waar moet u op letten?

  • Klik nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt
  • Download nooit een bijlage;
  • Twijfel? Bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals de bank. Zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op;
  • Gaat het om geld of belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken. Via de Fraudehelpdesk kunt u de e-mail controleren.

Bent u toch slachtoffer geworden?

  • Meld het onmiddellijk bij uw bank;
  • Doe altijd aangifte bij de politie;
  • Meld het bericht – ook als u er niet in bent getrapt – bij de Fraudehelpdesk.

Kijk voor tips, webinars en meer informatie op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
Daar is van alles te vinden over de verschillende vormen van criminaliteit. Op 15 april en 22 april zijn er webinars over vormen van online criminaliteit en online veiligheid. Deze webinars kunt u gratis volgen via de website.

Bel de babbeltiplijn: iedere woensdag in april bereikbaar.
Naast digitale informatie op de website wordt in de maand april ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld om persoonlijke tips te krijgen of om een verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen. Deze speciale Babbeltiplijn is op alle woensdagen in april te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur op 030-3400670.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. sociaal domein

Bron: Gemeente Helmond afd. sociaal domein Internet: www.helmond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *