‘2.600 bezwaren tegen WOZ-beschikking’
Bij de gemeente Helmond zijn in het voorjaar 2.600 bezwaren ingediend tegen de WOZ-beschikking. Op landelijk niveau ligt dat aantal op liefst 600.000. Dit landelijke cijfer is bijna drie keer zo hoog als in voorgaande jaren. Dat schrijft de Waarderingskamer in de ‘Staat van de WOZ 2023’. Dat is een jaarlijkse rapportage van de toezichthouder op de WOZ-taxaties aan de verantwoordelijke staatssecretaris.
Volgens de Waarderingskamer is dat hoge cijfer te danken aan de situatie op de woningmarkt. Die markt vormde op 1 januari 2022 de basis voor de WOZ-waarde in 2023. Op dat moment zat de markt nog sterk in de lift. Waardoor dit jaar de WOZ-waarde van een woning gemiddeld 17 % hoger lag dan vorig jaar. Die hogere WOZ-waarde droeg ongetwijfeld bij aan het hoge aantal bezwaren. Zeker omdat nu de verkoopprijzen van woningen aan het dalen zijn. De Waarderingskamer verwacht dat ook de reclamecampagnes van no-cure-no-pay-bedrijven een rol speelden bij de toename in bezwaren.
Ook veel no-cure-no-pay
Net als vorig jaar dienden no-cure-no-pay bedrijven ongeveer de helft van de bezwaren in. Burgers zelf zijn verantwoordelijk voor de andere helft. De laatste keer dat zoveel personen bezwaar maakten, was in 2001. Dat jaar stegen de WOZ-waarden van woningen met ruim 50 %. In die tijd werden WOZ-waarden niet ieder jaar bepaald, maar eens in de vier jaar.
Vóór het einde van het jaar
Gemeenten moeten voor het einde van het jaar de bezwaren afhandelen. De verwachting is dat niet alle gemeenten daarin gaan slagen. De gemeente Helmond is wél positief, zo liet zij vandaag weten aan de redactie van Dit is Helmond. “Bij de gemeente zijn 2.600 bezwaren ingediend tegen de WOZ-beschikking. De verwachting is dat we al deze 2.600 bezwaren binnen de wettelijke termijn af kunnen handelen”, aldus een woordvoerder.
Hoe succesvol al deze bezwaren dit jaar zijn, wordt pas later duidelijk. Vorig jaar werd op landelijk niveau in een derde van de gevallen (36,5 %) de WOZ- waarde daadwerkelijk gewijzigd. Daarbij hadden no-cure-no-pay-bedrijven in 27% van de gevallen succes. Terwijl dit percentage bij de overige bezwaren 45 % was.
Kleinere stijging
Inmiddels werken gemeenten aan de taxaties voor de WOZ-waarden in 2024. Volgens de Waarderingskamer liggen de WOZ-waarden van woningen volgend jaar gemiddeld 2 tot 4 % hoger. Dus een veel kleinere verandering dan dit jaar. Wat de Waarderingskamer en staatssecretaris Van Rij betreft, moeten gemeenten over de WOZ-taxatie veel vaker informeel contact hebben met inwoners. Dat is in hun ogen beter dan het voeren van formele bezwaarprocedures.
[Foto: John Janssen]Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00