Helder Helmond koestert Zwarte Piet in Helmond

De fractie van Helder Helmond laat dinsdagavond in een brief het standpunt van partij doorklinken over de Zwarte Pieten in Helmond tijdens de feestmaand. Fractievoorzitter Michael Rieter vindt het belangrijk dat de partij een standpunt inneemt. “Wij vinden dat de Helmonder een helder standpunt moet krijgen van een partij omtrent deze discussie, daarom onze brief.”

Deze week komt er naar alle waarschijnlijk een statement naar buiten van de organisatie achter het Kasteel van Sinterklaas. “Helmond is dit jaar al 15 jaar dé Sinterklaasstad van Nederland. Want sinds 2005 logeert onze Goedheiligman al jaarlijks 3 weken in het mooiste kasteel van Nederland; het kasteel van Helmond. En natuurlijk met zijn pieten! Zijn Zwarte Pieten”, laat Helder Helmond in de brief weten.

Volgens Michael Rieter wil de partij de discussie gewoon aangaan. “We gaan niet lopen trompetteren ‘Zwarte piet moet blijven!’ maar we willen in deze tijden van de zwarten pieten discussie empathie tonen met de pieten.” De partij vindt ook dat de naam ‘knecht’ als eretitel moet worden gezien. “Helmond is dit jaar al 15 jaar dé Sinterklaasstad van Nederland. Want sinds 2005 logeert onze Goedheiligman al jaarlijks 3 weken in het mooiste kasteel van Nederland; het kasteel van Helmond. En natuurlijk met zijn pieten! Zijn Zwarte Pieten,” valt er te lezen in de brief.

Demonstraties

Vorig jaar werden er al meerdere demonstraties aangekondigd tijdens de intocht van Sinterklaas in Helmond. Als dat dit jaar weer zou gebeuren noemt Rieter dat ronduit zielig. “Demonstreren is een goed recht in Nederland, ik wil ook zeker de discussie aangaan. Maar als je een kinderfeest gaat verzieken dan is dat gewoon zielig.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. Bettie Reply

  Waarom bekijkt iedereen het verhaal van Sint en zijn pieten vanuit het punt van de slavernij? Want er is ook een andere kant: namelijk dat Sint indertijd de pieten (de moren) bevrijdt heeft uit de slavernij en ze zo dankbaar waren dat ze graag gingen werken voor de goedheiligman. En wat is er mis aan het woord “knecht”. Dan waren de knechten van boeren, bakkers en slagers ook slaven? Want ook die hadden de titel “knecht”.

 2. Robert Ronday Reply

  Het woord knecht is een beetje denigrerend. De boer had ook een knecht ! Pieter man knecht is oud Nederlands woordgebruik. Tijden veranderen de schoonmaakster heet nu interieur verzorgster ! Piet is al lang niet zwart meer maar donkerbruin en heeft een naam gekregen en is geen boeman meer, de roe en de kinderen in de zak is weg. Ja eerlijk gezegd een roetveeg Piet vind ik niets te herkenbaar ! Laten we traditie en sprookjes in ere houden. Straks haalt de Efteling nog de dwergen weg bij Sneeuw witje omdat de club van kleine mensen zich gediscrimineerd vindt.

 3. Pierre van de Ven Reply

  Hier ben ik het helemaal mee eens. Eindelijk eens iemand die zegt waar het op slaat.
  Dit is gewoon de waarheid.

 4. Francisca Reply

  Het Sinterklaasfeest is al vele keren aangepast. En het heeft het feest niet minder gemaakt voor de kinderen. Feest is feest!! Waarom zou een roetveegpiet dat wel doen?? Het gaat niet om het slavernijverleden. De pijn zit in het feit dat je als donkere mens geassocieerd wordt met een niet bestaand, zich soms onnozel gedragend fantasie figuur die de “knecht” is van een superieur blanke fantasie figuur. Dat herinnerd dan aan het slavernijverleden waarin de donkere mens als minderwaardig werd gezien en beschouwd. Als je als donkere mens op straat loopt en nageroepen wordt als he zwarte piet! Dan doet dat wat met je, vooral als het in het bijzijn is van ouders die dan ook niet eens de moeite nemen om hun kind te corrigeren!! Dat geeft aan dat je als donkere mens nog steeds als minderwaardig en onnozel wordt gezien en beschouwd. Daar zit de pijn!!!
  Iedereen roept dat de traditie behouden moet blijven, dan zeg ik pak de ware traditie van het sinterklaasfeest, waar er alleen een knecht was, die alles behalve zwart was en totaal geen lieverdje was voor de kinderen. Maar daar wil niemand naar terug, waarom moet de donkere mens dan wel anno 2020 nog steeds accepteren om tijdens een ontspannen wandeling in de stad, uitgemaakt te worden voor zwarte piet??
  Als we allemaal naar elkaar zouden kijken als mens, want dat zijn we, dan zou de wereld er stukken beter aan toe zijn vandaag de dag….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *