Vier de winter bij Kidsproof Museum Helmond

Tijdens en rondom de Kerstvakantie is er weer veel te ontdekken voor families en kasteelliefhebbers bij Museum Helmond. Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van het land, wordt van 17 december t/m 8 januari omgetoverd tot Winterkasteel Helmond. Kom het beleven bij ons museum dat zich opnieuw voor een jaar een ‘Kidsproof museum’ mag noemen!

Kidsproof museum 2023

Dit keurmerk of kwaliteitsstempel is een initiatief van de Museumvereniging en kan je het beste vergelijken met de Michelinsterren van de museumwereld. In 2022 was Museum Helmond eveneens een Kidsproof museum en in 2021 waren ze HET Kidsproof museum van Nederland. Voor de inspecties die dit jaar zijn gedaan en leiden tot een Kidsproof label 2023 voor het museum, hebben honderden kinderen Museum Helmond maar liefst gewaardeerd met het rapportcijfer 9,48.

Om in aanmerking te komen voor het Kidsprooflabel is onder andere minimaal een rapportcijfer 8 nodig. In totaal telt Nederland het komende jaar 55 Kidsproof musea, er zijn meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar) uitgevoerd. Volgens de Museumvereniging is er sprake van een stijgende lijn in de trend dat steeds meer kinderen het museum weten te vinden. In 2021 bezochten 2,4 miljoen jongeren t/m 18 jaar een museum op een totaal van 11,8 miljoen bezoeken. De volledige lijst met Kidsproof musea staat op www.museumvereniging.nl. Alle musea die het Kidsprooflabel hebben gekregen, hebben een ereplek op Museumkids.nl.

Hang je wens in de wensboom

Terug naar het Winterkasteel! Dat is sfeervol aangekleed, met gezellige lichtjes, winterse muziek en zit barstensvol mooie verhalen. Doe ook zeker een wens, schrijf ‘m op en hang deze in de prachtig versierde wensboom. En wat je zeker niet mag missen is het bezoek aan Koning Winter!

Luister naar verhalen

Gast Fantast en Aaltje Verhaaltje vertellen je de prachtigste kerst- en fantasieverhalen in een warm ingerichte kasteelkamer vol met wonderlijke spullen.

Ontmoet de kasteelgidsen

Zij zijn elke dag aanwezig om spannende verhalen over dit eeuwenoude kasteel te vertellen, de mooiste plekken te laten zien en jou te laten ontdekken welke oude voorwerpen er in de kist zitten. Want weet jij wat ‘een snotneusje’ is?

Op bezoek bij Koning Winter

Dit jaar krijgen we hoog bezoek van Koning Winter in de raadzaal. Een statige man met blauwe mantel uit een koud land hier ver vandaan. In het kasteel is iets vreemds aan de hand. De kasteelverhalen en herinneringen dreigen verloren te gaan! Daar kan Koning Winter gelukkig een stokje voor steken. Op magische wijze bevriest hij de mooiste verhalen, gedachten en herinneringen. Hoe hij dat doet? Kom op bezoek, luister naar de mooiste kasteelverhalen en misschien kan hij er ook voor zorgen dat jouw verhalen en herinneringen nooit meer worden vergeten.

Van Rentmeester Jadoulle tot dienstmeid Geertrui

Tijdens je bezoek loop je vast en zeker allerlei interessante kasteelbewoners tegen het lijf. Wat dacht je van de Marskramer, de kokkinnen uit 1783, Rentmeester Jadoulle die jou precies kan vertellen hoe je het kasteel nu eigenlijk beheert. Of de sympathieke en elegante kasteelvrouwe Cecile Isabelle van Cortenbach, en dienstmeid Geertrui die het heel fijn vindt als je haar helpt met het zilver te poetsen.

Fotoshoot, spelen en speuren

Bij de arrenslee op het binnenplein van het Winterkasteel is jouw kans voor een unieke selfie. Ook kun je elke dag spelen en speuren bij en in het kasteel. Maak een speurtocht door de kelder en speel met de middeleeuwse spellen.

Authentieke zoldertour

Loop mee met de tour op de eeuwenoude zolder van het Winterkasteel. Weet jij wie de brand op zolder heeft veroorzaakt in het jaar 1549? Dit is overigens echt gebeurd. De zoldertour hoef je niet te reserveren, aanmelden kan op de dag zelf. Daarnaast kun je alvast in de sfeer komen door met je familie het XXL bordspel te spelen in de ronde torenruimte. ‘Wie wint, die verliest’ dus kijk uit!

Smikkel smakkel

Smakelijke winterse gerechten en warme dranken serveren we tijdens de gehele periode van het Winterkasteel. Dit bieden we aan in het gezellige Kasteelcafé.

Winterkasteel Helmond is geopend van 17 december tot en met 8 januari, dagelijks van 10.00 – 17.00 uur. Het Winterkasteel is gesloten op 19 december, 25 december (eerste kerstdag) en 1 januari (nieuwjaarsdag). Alle actuele informatie vind je op www.museumhelmond.nl.

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Museum Helmond

In het kasteel, de grootste waterburcht van Nederland, beleef je het kasteelverhaal. Ook ontmoet je kasteelbewoners uit vroegere eeuwen. Het kasteel vertelt zijn verhaal. Je maakt het allemaal mee: hoe er oorlog werd gevoerd, Hoe het kasteel werd gebouwd, hoe en wat de bewoners er aten, hoe er omgegaan werd met de liefde en met vrouwen en kinderen. Je leert meer over de leefwijze van de verschillende, elkaar opvolgende adelijke families als de Van Berlaers, de Cortenbachs, de Van Arbergs en de Wesselmannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.