Expositie 30 jaar CD-i in HomeComputerMuseum

Een stukje ‘vergeten’ geschiedenis: het jaar 1991 staat in de wereld van computers bekend als het jaar dat de term webbrowser voor het eerst werd gebruikt en dat Philips de term interactief voor het grote publiek lanceerde met de Philips Compact Disc-Interactive, afgekort CD-i. Tijd voor een feestje over dit Nederlands erfgoed. In het HomeComputerMuseum is de volledige collectie van de New International CD-i Association (ICDIA) aanwezig. Deze expositie wordt 3 december geopend.

CD-i werd midden jaren ’80 door Philips in samenwerking met Sony en Microware ontwikkeld. CD-i verscheen in 1991 op de Amerikaanse consumentenmarkt en in 1992 in Europa. Om verzekerd te zijn van voldoende CD-i titels werd de software-tak Philips Media opgericht, die zich toelegde op het ontwikkelen en distribueren van CD-i-titels. Er werden honderden deals gesloten met gamestudio’s, boekenuitgevers, musea, platenmaatschappijen, TV-zenders en filmproducenten. Als gevolg van een samenwerking met Nintendo verschenen er zelfs Mario-, Link- en Zelda-titels op CD-i.

Hoewel CD-i tot de meest ambitieuze projecten van Philips ooit mag worden gerekend, werd het systeem niet het grote succes waarop was gehoopt. Dit kwam voornamelijk door het uitblijven van producten van partners als Sony en Panasonic. Maar ook de complexe en regelmatig wisselende positionering van CD-i als familie-apparaat, game console of video-speler zorgden voor verwarring. CD-i verdween rond 1997 van de consumentenmarkt.

De tentoonstelling

In het HomeComputerMuseum is de volledige collectie van de New International CD-i Association (ICDIA) aanwezig, vanaf 1990 samengesteld door Jorg Kennis. De verzameling bestaat uit ruim 1.500 discs, waaronder 500 professionele titels die nooit in de reguliere verkoop beschikbaar zijn geweest. Een overzicht van alle discs in deze collectie is te vinden op www.icdia.co.uk/archive . Naast deze software collectie is er ook een bijzondere hardware collectie aanwezig met enkele prototypes van zowel spelers als hardware.

De tentoonstelling laat niet alleen de geschiedenis van CD-i zelf zien maar ook zijn belangrijke positie in de geschiedenis van interactieve media. Van laserdisc tot Blu-ray spelers tot aan platformen als Netflix.

De collectie wordt geopend op vrijdag 3 december. Op deze feestelijke gelegenheid wordt de collectie speciaal uitgelicht met verhalen, presentaties en demonstraties. Bevestigde namen zijn onder andere: Jorg Kennis (eigenaar collectie), Erik Schylander (technisch directeur Philips), Marc Corthout (algemeen directeur Philips licensing), Luc Rooijakkers (SPC Vision / The Vision Factory) en Bert Gall (CD-i standaard).

Toegang is €10,00 en het programma start om 12:00 (open vanaf 10:00). Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meer informatie via onze website: https://homecomputer.museum

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *