50 jaar hiphop in ‘From the Bronx to Helmond”

Vanaf 31 augustus is in de Lichtstraat van de Cacaofabriek in Helmond de fototentoonstelling ‘From the Bronx to Helmond’ te zien. Foto’s van de New Yorkse fotograaf Joe Conzo en de Helmondse fotograaf Hans van den Berkmortel geven een zeldzaam inkijkje in het leven van hiphop-iconen in en buiten de schijnwerpers. De organisatie Urban Matterz nodigde voor de opening Tony ‘The Chief’ Scott en Extince uit.

50 jaar hiphopcultuur

Dit jaar viert hiphop haar gouden jubileum: wereldwijd eert men de helden en viert men 50 jaar hiphopcultuur. Een selectie foto’s uit de Bronx, gemaakt door Joe Conzo Jr. (NYC), toont het verschil tussen de rappers die furore maakten en zij die buiten de spotlights vielen. Hans van den Berkmortel presenteert foto’s van de hiphophelden uit zijn jeugd; Tony Scott en Extince. Deze twee heren onthulden dan ook ieder een foto van zichzelf. Hans van den Berkmortel is zelf ook in de Bronx wezen kijken, vertelde hij voor de camera van Dit is Helmond.

Uniek perspectief

Joe Conzo Jr., geboren en getogen in de Bronx, ontdekte zijn passie voor fotografie als 9-jarige knul. Als geen ander heeft hij de ontstaansgeschiedenis van hiphop in New York vastgelegd. The New York Times kondigde Conzo Jr. aan als ‘The Man Who Took Hip-Hop’s Baby Pictures’. Hans van den Berkmortel heeft samengewerkt met grootheden als T-La Rock, DJ TOO Tuff, Grandwizzard Theodore en Tony Scott. Hij staat bekend om zijn unieke vermogen om de artiesten in hun meest ontspannen, soms huiselijke omgeving vast te leggen. Hij onthult een kant van deze iconen die het grote publiek zelden te zien krijgt. Zijn foto’s voegen een uniek Nederlands perspectief toe aan de tentoonstelling.

The Chief

Peter van der Bosch sprak enkele inspirerende woorden tijdens de opening. Deze hiphopper werd eind jaren 80 bekend als Tony ‘the Chief’ Scott. Zijn eerste single ’Thats how I’m living’ werd opgevolgd door onder andere ‘Get into it’, in een samenwerking met Ben Liebrand. Tot 2014 bleef Tony Scott in de muziek actief. In 2016 werd voor de door Multiple Sclerose getroffen rapper een afscheidsconcert georganiseerd. Ondanks zijn ziekte en het feit dat Van der Bosch slechthorend en slechtziend is, was hij donderdag wel aanwezig. Hij genoot er zichtbaar van dat hij als rapper niet vergeten is door de hiphopscene.

Extince

Peter Kops begon in de jaren 80 als hiphopper ‘Extince‘ en bracht de hiphopsound naar Nederland. Deze godfather van de Nederlandse rap gaf bij de opening een mini-concert. De nummers ‘Spraakwater’, ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of kammen’ werden ook donderdagavond weer volop meegezongen toen hij op het podium zijn nummers vertolkte. Extince doet nog veel festivals en genoot na afloop nog van de selfies m met zijn aanwezige fans.

Urban Matterz Festival

‘From the Bronx to Helmond’ is onderdeel van Urban Matterz. De zevende editie van dit festival vindt dit jaar plaats op 23 en 24 september in de Cacaofabriek. Op zaterdag 23 september is de Oldskool HipHop Concert Avond  met optredens van de Sugarhill Gang en Melle Mel & scorpio, Sparky-D en Soul Sonic Force. En nog meer hiphoplegendes als Rappers Delight, The message, Planet Rock, White Lines en nog veel meer! Op zondag 24 september een dag lang Urban Sports & Culture voor jong en oud, noobs en pro’s.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *