88-ste editie van Kunstlokaal42: Bob Dylan

Tijdens de 88-ste editie van Kunstlokaal42, op woensdag 18 januari, gaat cultuurhistoricus en oud-docent muziekgeschiedenis Rick Vercauteren in op een tot op heden onderbelicht aspect in het baanbrekende, muzikale oeuvre van Bob Dylan: The Bootleg Series.

Op vrijdag 27 januari 2023 verschijnt Box-Set nummer 17 in de al dertig jaar doorlopende reeks The Bootleg Series getiteld Bob Dylan Fragments Time Out Of Mind Sessions (1996-1997). Een meerdelige set met opnamen (home-recordings, studio-takes en live uitvoeringen) waarnaar om sterk uiteenlopende redenen, reikhalzend en verwachtingsvol, wordt uitgekeken. Bob Dylan is gedurende zijn ongekend lange, compositorisch rijke en veelzijdige carrière, diverse malen kritisch met de grond gelijk gemaakt én artistiek gezien, doodverklaard.

In Another Take On Bob Dylan volgt Rick Vercauteren het spoor van de baanbrekende Box-Sets eerst terug en komt via 1991 met een grote boog terug in 2023. Mede aan de hand van talloze muziekfragmenten schenkt hij aandacht aan de ware betekenis van het wonderlijk veelzijdige, muzikale fenomeen The Bootleg Series. Het archief, de bootlegs (witte platen), illegaal versus origineel, muziekuitgeverijen, platenmaatschappijen, rechten en royalties passeren de revue. Bob Dylan Outlegs The Bootleggers. Hij dient echt als Gamechanger en Shapeshifter te worden gezien. Op de keper beschouwd: “There must be a market out there, somewhere.”, said the Joker to the Thief! Over recht-hebben, intellectueel eigendom en auteurschap gesproken. En ook over geld en luxe, want zoals de Early Roman Kings al zeiden: pecuniae non olet. Bob Dylan is naast formidabel componist, getalenteerd tekstdichter én begenadigd vertolker een zakenman van formaat.

Het biermoment

Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Het belooft woensdag 18 januari wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Lokaal42

Lokaal42 is centraal gelegen op de markt in Helmond. We willen een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud, voor stropdassen & werkpak, voor alles en iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.