Pocketopera La Traviata De Nederlandse Reisopera

Hoe kun je worden wie je werkelijk bent? In deze bewerking van Verdi’s bekende operaklassieker volgen we de innerlijke zoektocht en strijd tegen vooroordelen van trans vrouw Orlando/Violetta. Dit is niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera: regisseur Dorike van Genderen heeft een nieuw verhaal gecreëerd rond de figuur van Violetta. Zij is nu een trans vrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, een van de eerste mannen die in de jaren ’30 geslachtsveranderende operaties onderging.

De Deense Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), was een van de eerste mannen die in de jaren ’30 geslachtsveranderende operaties onderging. Net als in Giuseppe Verdi’s oorspronkelijke opera uit 1853 staat een vrouw centraal die door haar omgeving niet wordt geaccepteerd, die verstoten wordt. In Verdi’s tijd was Violetta een prostituee. In deze versie is Violetta een trans vrouw – een vrouw gevangen in een mannenlichaam. Hoe kun je dan toch jezelf zijn? Hoe word je wie je werkelijk bent? Beide Violetta’s zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk.

Misschien is het dankzij Verdi’s drang om de boel op scherp te zetten. Feit is, volgens regisseur Dorike van Genderen, dat de opera La traviata gemáákt lijkt voor het transgenderdrama dat haar voor ogen stond. Het verhaal van Violetta als vrouw met een transitiegeschiedenis is voor iedereen herkenbaar, gelooft Van Genderen. “Op onze eigen manier zoeken we allemaal naar liefde en acceptatie.”

Datum

26 nov 2022
Verlopen!

Tijd

20:15 - 22:30

Kosten

€ 28,50

Meer Info

Tickets
Het Speelhuis

Locatie

Het Speelhuis
Speelhuisplein 2, 5707 DZ Helmond
Site
https://theaterspeelhuis.nl/
Categorie
Theater Het Speelhuis

Organisator

Theater Het Speelhuis
Telefoon
0492-587000
E-mail
info@theaterspeelhuis.nl
Tickets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *