Aanmelden voor autismevriendelijk gratis dagje weg

De stichting Help Us Aut organiseert voor jongvolwassenen met autisme in de regio Helmond een gratis dagje weg op zaterdag 16 september. Het thema is Teamwork and Fun. Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 13 september.

“Wij zien dat de jongvolwassenen met autisme die deelnamen aan de vorige projecten van Help Us Aut onder begeleiding graag samen activiteiten uitvoeren”, zegt het stichtingsbestuur. “De deelnemers voelen een onderlinge band met elkaar. Ze hebben respect voor elkaar en voelen zich veilig. Bovendien ontstaan er hechte vriendschappen. En ook buiten de maandelijkse bijeenkomsten ziet een aantal van de deelnemers elkaar regelmatig.”

Stimuleren

De stichting wil nu ook jongvolwassenen met autisme die nog niet bekend zijn met Help Us Aut, deel laten nemen aan het dagje weg. “Zo willen we hen laten ervaren hoe een activiteit bij ons eruit ziet”, aldus het bestuur. “En hopelijk sluiten ze zich daarna aan als deelnemer bij de stichting, bij de groep Aut Of Order. Dat is eigenlijk ons uiteindelijke doel. De nieuwelingen kunnen andere jongvolwassenen met autisme vervolgens weer stimuleren om mee te doen aan onze activiteiten.”

Autismevriendelijk

De Aut Of Order groep is een groep jongvolwassenen met autisme, in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. Ze komen maandelijks samen in Helmond en omgeving. Gemiddeld doen 15 tot 20 deelnemers mee aan de maandelijkse activiteiten. “We voeren onze activiteiten autismevriendelijk uit. Dat doen we bijvoorbeeld door de hoeveelheid aan prikkels te minimaliseren. Door te zorgen voor een duidelijke dagplanning. Ook stellen we richtlijnen op. Enkele jongvolwassenen met autisme stellen de aanpassingen in die richtlijnen voor.”

Richtlijnen

Waarom deze richtlijnen? “Dat doen we om het voor de organiserende partij inzichtelijk en overzichtelijk te maken. Hoe ze het beste met kleine aanpassingen hun activiteiten autismetoegankelijker kunnen maken. Zo stelden we de afgelopen jaren al richtlijnen op voor door ons uitgevoerde evenementen en activiteiten. Ook zo voor de activiteit Teamwork en Fun. Door de obstakels die de jongvolwassenen met autisme ervaren te bespreken met organisaties, creëren we meer bewustzijn. En kunnen hun activiteiten in het vervolg vaak met een paar kleine aanpassingen ook geschikt worden gemaakt voor jongvolwassenen met autisme. Tegelijk komt er zodoende extra aandacht en begrip voor de problematiek van jongvolwassenen met autisme.”

De weg ernaartoe

De uitvoering van de activiteiten is niet het doel op zich, stelt het bestuur. “Het gaat vooral om het samen meedoen aan de activiteiten. Het samenzijn en het omgaan met ‘de onvoorspelbare buitenwereld vol onbegrip’. De reis ernaartoe, de extra prikkels van geluid en drukte. Onbekendheid met het terrein en het programma en de kosten. Want dit zijn allemaal zaken die deze groep ervan weerhoudt om naar activiteiten en evenementen te gaan. Met organiserende partijen willen we bespreken hoe wij samen die drempels kunnen wegnemen. Denk aan helpen met vervoer regelen. Maar ook een rondleiding op het terrein vooraf of een veilige plek inrichten en een aanspreekpunt regelen.”

Fijne sociale contacten

Zo hoopt het stichtingsbestuur nieuwe enthousiaste Aut Of Order deelnemers aan te trekken. “Mensen die regelmatig samenkomen en samen kunnen uitgaan. En zo fijne sociale contacten opbouwen. Daar staan we voor, daar doen we het voor.”

Aanmelden voor gratis dagje uit

De gratis dag op 13 september start met een percussieworkshop. Hierin leer je alles over percussie-instrumenten en hoe deze te bespelen. Daarna staat lasergamen op het programma, gevolgd door een heerlijke BBQ als afsluiting. En het kost je dus helemaal niks!

Je kunt je tot 13 september aanmelden voor de dag. Stuur een email naar info@helpusaut.nl. Of whatsapp/bel naar 06-16352960. Lianne van Rooij is de contactpersoon. Op www.helpusaut.nl vind je meer informatie over de stichting Help Us Aut.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *