ABC-museum heeft nu ook de ontbrekende oorkonde

Theo Duijmelings opende afgelopen donderdag een klein museum over laaggeletterdheid. Op een plek waar je het niet direct zou verwachten. Dit ‘ABC’-museum bevindt zich namelijk in verzorgingshuis De Moeraseik aan de Tamboerijnstraat in Helmond. En het museum kreeg ook direct de nog ontbrekende oorkonde. 

Cirkel rond 

Uit handen van Jacques Baartmans van Stichting ABC Noord-Brabant kreeg Duijmelings een oorkonde voor het werk wat hij jarenlang heeft gedaan. “Zo’n oorkonde ontbrak nog in het museum”, zegt Theo. “Voor mij is de cirkel nu helemaal rond.”

Ambassadeur

Theo Duijmelings zette zich jarenlang in als ambassadeur voor de Stichting ABC lezen en schrijven. Daarmee was hij een van de eerste ambassadeurs in Brabant. Als ‘ervaringsdeskundige’ ging hij de provincie in om zijn verhaal te vertellen. Maar hij reisde ook het land door om over analfabetisme en laaggeletterdheid te praten. Daar hield hij ook weer souvenirs aan over die hij meenam naar Helmond. Al die spullen belandden in een ruimte thuis, die Theo als museum had ingericht.

Ziekte echtgenote

Door ziekte van Theo’s echtgenote verhuisde het echtpaar naar verzorgingshuis De Moeraseik. Dat was voor Theo ook een reden om met zijn werkzaamheden voor laaggeletterden te stoppen. Het plan was om alle verzamelde spullen weg te gooien, maar de dochter van Theo wist haar vader te overtuigen om het anders aan te pakken. “Uiteindelijk heb ik op onze nieuwe woonstek toch een kleine logeerkamer als museum ingericht. Daar ligt nu een selectie van de souvenirs die ik in de loop der jaren heb verzameld”, aldus Theo.

Veel aandacht nodig 

Het allermooiste aandenken vindt Theo de oorkondes en waardering die hij kreeg gedurende de jaren dat hij vrijwillig bezig was. Op de vraag of laaggeletterdheid ooit gaat verdwijnen antwoordt Theo: “We zullen goed ons best moeten doen en aandacht blijven vragen voor analfabetisme. Want dat is absoluut nodig.”

Nieuwe ambassadeur

Die aandacht zal er voorlopig wel blijven, want een ambassadeur-opvolger heeft Theo al gevonden in de persoon van Dirk van Dam.   

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *