Actiedag voor minimumloon van 14 euro per uur

Met een landelijke actiedag op zaterdag 16 januari start FNV Voor 14 een speciale campagne die gericht is op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. In meer dan vijftien gemeenten gaan mensen zaterdag de straat op en eisen ze verhoging van het minimumloon naar € 14 bruto per uur per 1 januari 2022. Ook in Helmond.

‘S Middags is er een online bijeenkomst met daarin de start van een petitie met deze eis. De landelijke politiek krijgt de resultaten van deze petitie voor de verkiezingen van 17 maart aangeboden.

Actie

Helmond Voor 14 gaat voor zichtbaarheid zorgen voor de #kiesvoor14 campagne door middel van een groot spandoek. Hiermee vragen ze aandacht voor verhoging van het wettelijk minimumloon en waardering voor de mensen die ons land tijdens de coronacrisis draaiende houden. Lonneke Maraczi van Helmond voor 14, een raadslid voor SP: ‘Het probleem dat je niet kunt rondkomen ligt niet bij de mensen die het minimumloon verdienen. Ze werken hard en leveren ook een bijdrage aan de maatschappij. Het is tijd voor waardering en een leefbaar inkomen.’

Politieke keuze

Bijna alle politieke partijen hebben sinds de start van de FNV-campagne Voor 14 wel een verhoging van het minimumloon in hun verkiezingsprogramma staan, maar veel gaan niet verder dan een paar procent.

Twee miljoen werkenden komen niet rond

In Nederland moeten twee miljoen werkenden zien rond te komen van minder dan € 14 bruto per uur. Voor de meesten is het een dagelijkse strijd om te overleven. Wat voor veel mensen heel gewoon is; een keertje uit eten, nieuwe kleding of op vakantie, zit er voor hen niet in. In april bracht kennisinstituut Nibud een rapport uit waaruit blijkt dat mensen met een minimumloon nauwelijks rondkomen.

Campagne Voor 14

De koopkracht van mensen met een minimumloon is sinds eind jaren ’70 met 20% gedaald en achtergebleven bij de gemiddelde loonstijging. De FNV voert sinds begin 2019 actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar € 14 bruto per uur met de campagne Voor 14. Het minimumloon is nu € 10,24 bruto per uur.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Team DitisHelmond Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *