Actieplan voor aantrekkelijker maken leegstaande panden

De Helmondse gemeenteraad nam in juni vorig jaar een motie aan in verband met het tegengaan van leegstaande winkelpanden in de stad. In de motie werd opgeroepen om een actieplan op te stellen met pandeigenaren om leegstaande panden aantrekkelijker te maken. Iets waar ook vastgoedeigenaren voor open staan, aldus de gemeente Helmond.

Bij maatregelen om leegstaande panden aantrekkelijker te maken kun je denken aan vernieuwende oplossingen. Zoals het inzetten van leegstaande
winkels voor flexwerkplekken of een winkelpand als ontmoetingsplek voor studenten, buurtbewoners, hobbyisten, et cetera. Ook het beplakken met raamfolie of 3D-visualisaties is een optie.

Actieplan
“We spreken met regelmaat met de vastgoedeigenaren. Daarin bespreken we bredere onderwerpen die ondernemerschap raken, waarbij daar het doel was om tot een aanpak te komen”, zo laat de gemeente weten. “Dit varieert van netcongestie tot het fysiek aantrekkelijker maken van een pand. De in de motie genoemde onderwerpen zijn de afgelopen periode uitgelicht tijdens de overleggen. Momenteel verwerken we de input uit de gesprekken samen met onze eigen interne input tot een definitief actieplan.”

Centrumontwikkelingen
Ook de vastgoedeigenaren staan open voor het aantrekkelijker maken van leegstaande panden. Als panden geschikt zijn kan de gemeente een voorstel doen. Denk bijvoorbeeld aan het beplakken van ramen met centrumontwikkelingen. Vastgoedeigenaren denken hier zelf ook over na en in de praktijk gebeurt dit ook bij enkele leegstaande panden, aldus de gemeente. Daarbij meldt de gemeente dat de eerste concrete plannen er al liggen voor de voormalige bibliotheek en een leegstaand pand in de Ameidestraat. In maart 2025 zullen de ramen van deze panden worden beplakt met informatie over de centrumontwikkelingen tot 2030.

Flexwerk en ontmoeting
Daarnaast passeerden ideeën als ruimtes creëren voor bijvoorbeeld flexwerkplekken of ontmoetingsplekken voor studenten de revue tijdens de gesprekken met de vastgoedeigenaren. Volgens de gemeente zijn dit vaak leuke en verfrissende aanvullingen. “Het is aan de vastgoedeigenaar om zijn of haar acquisitie te doen, vanuit de gemeente faciliteren we dit graag”, zegt de gemeente. “We denken onder andere graag mee als het gaat om functies, het delen van netwerken en het stimuleren en faciliteren van ondernemerschap.”

VOLOP Helmond
In de motie komt ook een potentiële samenwerking met VOLOP Helmond ter sprake. VOLOP Helmond heeft als doel de aantrekkelijkheid van het centrum te vergroten door leegstaande panden te vullen met lokale initiatieven. “We werken sinds 2021 intensief samen met Stichting VOLOP Helmond. We dragen hierbij ook financieel bij”, vertelt de gemeente. Initiatieven zoals het creëren van een ontmoetingsruimte voor buurtbewoners zijn vaak commercieel minder. Die kunnen nu dus via VOLOP Helmond wellicht een plek krijgen. VOLOP Helmond is dan wel afhankelijk van de aanvragen en de bereidwilligheid van de vastgoedeigenaar, zo stelt de gemeente.

Archieffoto: Dit is Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *