Activiteiten bibliotheek Helmond-Peel

Nieuwe activiteiten die in de maand november in de bibliotheek plaatsvinden: gratis boek voor leden; online leesclub; literaire stadswandeling; schrijfworkshops en een lezing.

Nederland Leest ‘De Wandelaar’ van Adriaan van Dis

In november gaat heel Nederland met elkaar in gesprek over één boek: Nederland Leest. Dit jaar is dat ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis. Deze moderne klassieker is voor 18+ leden van de bibliotheek vanaf 1 november gratis op te halen bij onze vestigingen in Asten, Deurne, Helmond of Someren. Haal snel je exemplaar want op=op! Bibliotheekleden kunnen het actieboek bovendien gratis als e-book of luisterboek downloaden via de online bibliotheek. Ben je geen lid van de bibliotheek? Schrijf je nu in en je krijgt het boek cadeau. Op scholen zullen de gesprekken gaan over ‘Katvis’ van Tjibbe Veldkamp. Nederland Leest Junior wordt alleen verspreid onder deelnemende scholen. Bibliotheekleden die benieuwd naar dit boek zijn of mee willen lezen met Nederland Leest Junior kunnen ook dit boek luisteren of lezen via de online bibliotheek.

Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat bibliotheekleden cadeau krijgen van de Bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2021 sluit daar perfect bij aan: Over de grens. In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen: we kunnen andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens over gaan. Vanwege coronamaatregelen organiseren we geen grote bijeenkomsten in de bibliotheek om het boek te bespreken, maar we kunnen wel thuis een mooi boek lezen en deelnemen aan een online leesclub.

Het boek ‘De Wandelaar’

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. In De wandelaar stapt een keurige heer over zijn eigen grenzen en wordt meegesleurd in andere culturen en sociale klassen. Dat maakt ‘De Wandelaar’ een krachtige maatschappelijk betrokken roman.

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinenDe wandelaar en Tikkop. Van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. In 2021 verscheen zijn meest recente roman KliFi.

Online leesclub

Om met elkaar in gesprek te kunnen gaan over het Nederland Leest boek van 2021 organiseert Bibliotheek Helmond-Peel donderdag 25 november een online leesclub rondom ‘De Wandelaar’. Wil je hieraan deelnemen ga dan naar: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/nederlandleest  en meld je aan. Je hebt de hele maand november de tijd om rustig het boek te lezen. Je krijgt een link toegestuurd om veilig vanuit thuis, maar toch samen met anderen, mee te doen.

Literaire stadswandeling

Op zondag 7 november en donderdag 25 november kun je van 13.30 – 15.00 uur deelnemen aan de literaire stadswandeling o.l.v. stadsgids Ruud Hakvoort. Hij voert je langs de gedichten in Helmond Centrum. Laat je verrassen door de vele mooie gedichten en dichtregels die in de stad te vinden zijn. Sommige zijn groot en opvallend en andere zijn echt verborgen schatten. De route is ongeveer 4,5 km. Vooraf aanmelden. Deelname kost €7,- (inclusief het nieuwe routeboekje van de Gedichtenwandeling t.w. van €2,50)

Schrijfworkshops 7 en 23 november

Zondag 7 november is er in Bibliotheek Helmond van 13.30 tot 15.30 uur een Workshop Creatief Schrijven. Verhalen en gedichten schrijven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Guus Teeuwen is docent in het middelbaar onderwijs en docent creatief schrijven Hij laat je ervaren hoe leuk het kan zijn om verhalen en gedichten te schrijven. Graag vooraf aanmelden. Deelname kost €2,50

Dinsdag 23 november is er een Schrijfcafé in Asten. Hou je van schrijven of wil je het wel eens uitproberen? Dan ben je van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom bij het Schrijfcafé o.l.v. Anna Lammers in de bibliotheek in de Midas. Je leert door oefeningen je aandacht zo te richten dat je vanuit je hart gaat schrijven. Het fijne is: je hoeft er geen talent voor te hebben, iedereen kan het. Schrijfervaring is niet nodig. Graag vooraf aanmelden. Deelname kost €2,50

Lezing: De echo van het water

Maria van Rijsewijk (geboren in Someren) vertelt op donderdagavond 17 november van 19.30 tot 21.30 uur in bibliotheek Someren over het verlies van haar man Theo en haar kinderen Mark en Michiel. Hierover schreef zij het boek: ‘De echo van het water’. Ze spreekt over haar strijd om te overleven, maar ook over veerkracht, onzekerheid en hoop. En over moeder zijn en blijven. Graag vooraf aanmelden. Gratis toegang.

Wil je meer boeken over het thema ‘Over de grens’ lezen? Of wil je meer informatie over de nieuwe activiteiten in  de bibliotheek, neem een kijkje op de inspiratiepagina www.bibliotheekhelmondpeel.nl/nederlandleest

Tekst en afbeeldingen bron: bibliotheek Helmond-Peel

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *