Draaiorgelman Alfons van Gehlen uit Heerlen stond zaterdag 1 juli voor de laatste keer op de Markt in Helmond. De gezondheid van zijn echtgenote heeft Van Gehlen doen besluiten na 37 jaar te stoppen en zijn centenbak over te geven aan Evert van Loo uit Landgraaf. 

Het draaiorgel neemt bij Alfons van Gehlen een speciale plek in. Als kind ging hij al met zijn vader mee. Het was vroeger best een zwaar ‘vak’. Niet alleen het draaien aan dat grote wiel, maar ook het handmatig verplaatsen van het orgel was een pittige klus.

Met veel plezier kijkt de Limburger terug op zijn tijd in Helmond. Wekelijks moest hij er wel vroeg zijn bed voor uit, maar hij deed het graag. Van Gehlen vertelt voor de microfoon van Dit is Helmond: “In die 37 jaar is wel heel wat veranderd. Het legesgeld voor een standplaats is behoorlijk verhoogd. En het muziekboek wat in het orgel geplaatst wordt, is niet goedkoop in aanschaf. Daarnaast is de draaiorgelmuziek is in de loop van de jaren aangepast. De traditionele oude orgelliedjes zijn aangevuld met bekende Nederlandstalige deuntjes en zelfs top 40-nummers.”

Zaterdag 1 juli, klokslag 9 uur, klonken de eerste liedjes van deze laatste dag over de Markt. Handenschuddend en afscheidnemend van ‘zijn’ Helmond was het even voor 17 uur dat Alfons het laatste nummer uit zijn draaiorgel liet horen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *