Alleen negatief eetadvies voor moestuin Sluisdijk

Volgens de gemeente Helmond zijn er voor de woningen in Brouwhuis, op dezelfde afstand van het Custom Powders-terrein als moestuin Sluisdijk, geen extra gevaren vanwege de PFAS verontreiniging die een aantal weken terug bekend werd. “Deze tuinen liggen niet op de lijn van de overheersende windrichting en zijn dus minder verdacht dan de moestuinen. Het RIVM geeft aan dat het advies om geen gewassen te eten enkel geldt voor moestuincomplex Sluisdijk.”

De overheersende windrichting is richting het noordoosten. De concentraties PFAS die in de lucht zitten, nemen af naarmate de gassen verder van de bron af drijven. “Het toeval wil dat zowel het moestuincomplex aan de Sluisdijk als het moestuincomplex Delta op deze lijn liggen en dus extra aandacht behoeven. Ook nemen de concentraties sterk af met de afstand ten opzichte van de bron. Locaties die dichterbij liggen, zijn dus meer verdacht dan locaties die verder weg gelegen zijn,” schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Moestuincomplex Deltaweg

Voor het complex aan de Deltaweg geldt dus ook geen gevaar. “Wij gaan de inwoners van Brouwhuis informeren. De boodschap is gelijk aan de boodschap die we hebben gegeven aan de moestuingebruikers van Delta, namelijk dat er alléén een negatief advies ligt voor het eten van groenten uit de moestuinen aan de Sluisdijk. En dus niet voor andere locaties. Daarbij is het belangrijk op te merken dat de meeste woningen niet op de lijn liggen van de overheersende windrichting en dus minder verdacht zijn dan moestuincomplex Delta.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.