In Alles behalve werken dit keer klein Costa Rica in Someren. Het is oorspronkelijk de serre in de achtertuin van de eigenaar, Huijbers Bomenkwekerij. Begonnen als hobby, maar een beetje uit de hand gelopen. De eigenaar is bomenkweker van beroep met een passie voor het regenwoud en de natuur. Hij zoekt de verschillende bomen zelf uit in het buitenland tijdens zijn reizen. Omdat de oorspronkelijke serre te laag was voor sommige bomen, heeft hij een tweede serre gebouwd waar de bomen wel inpassen. De kleinere serre is omgebouwd tot vlindertuin.

Ilona van Winkel, werkneemster bij klein Costa Rica, vertelt enthousiast In Alles behalve werken over klein Costa Rica in Someren. Hoe het allemaal is begonnen en wat er allemaal te zien is.

Toen het nog zijn privé achtertuin was, had hij er ook een zwembad waar hij met vrouw en kinderen veelvuldig gebruik van maakte. Er is nu een grote vijver voor in de plaats gekomen. Hierin zwemmen allerlei verschillende waterdieren, zoals vissen en schildpadden. Hij zwemt hier regelmatig tussen deze dieren. Het grappige is dat de grootste vis die er behoorlijk gevaarlijk uitziet heel bangelijk is. Het is de Arapaima, wanneer die mensen ziet draait hij om. Wel gevaarlijk kunnen de roggen zijn. Zij hebben een angel aan hun staart en wanneer men hiermee wordt gestoken is het levensbedreigend.

In de kleine serre staat de poppenkast. Hierin komen poppen van vlinders uit Costa Rica, de Filippijnen en Afrika te hangen. Iedere week komen er tussen de 200 en 300 poppen uit deze landen. Binnen 2 weken komen bijna alle de poppen uit.

Buurtgenoten vroegen regelmatig om in de serre te mogen kijken, ook het werk in de bomenkwekerij en de serre groeide Herman boven het hoofd. Hierdoor is het idee ontstaan om de serre open te stellen voor het publiek. Hij nam een aantal meiden aan voor het werk in de serre. Dit zorgde ervoor dat hij meer tijd overhield om van zijn serre te genieten. Ook konden andere mensen genieten van de tuin.

Behalve de vlinders, de vissen en de bijzondere bomen en planten valt er nog veel meer te zien in klein Costa Rica. Er vliegen ook allerlei prachtige vogels rond. Men vindt er ook reptielen zoals leguanen en baardagamen.

oor de openingstijden en de toegangsprijzen kijk op: www.kleincostarica.nl

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *