‘Altijd in het nu’ nieuwe expo in Cacaofabriek

De nieuwe expositie ‘Altijd in het nu’ geeft een blik op een leven lang kunst. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 10 december om 14.30 uur. Tot en met 11 februari 2024 is deze tentoonstelling dagelijks te zien in De Cacaofabriek Expo.

Kunstenaars op leeftijd

Hoe beïnvloedt het ouder worden de artistieke praktijk van kunstenaars? Bert Loerakker, zelf een actieve oudere kunstenaar, is curator van Altijd in het Nu. Hij selecteerde samen met de artistieke commissie van De Cacaofabriek Expo acht kunstenaars op leeftijd. Kunstenaars met zowel een landelijke als regionale bekendheid, zowel mannen als vrouwen en met een diversiteit in disciplines.

Altijd in het Nu

Kunstenaar zijn is geen baan, het is een manier van leven. Dat bewijzen deze kunstenaars op leeftijd, tussen 73 en 85 jaar. Ze zijn nog steeds bezig met hun werk en het presenteren daarvan. Met de tentoonstelling wil de organisatie de vitaliteit van hun werk laten zien. De titel is gekozen, omdat kunstenaars zelden bezig blijven met wat ze hebben gemaakt, maar zich nog elke keer blijven vernieuwen. Het nu is het enige wat telt.

Verrassende presentatie

De acht kunstenaars zijn Johan Claassen, Jan van Duynhoven, Ria van Eyk, Christie van der Haak, Corry van Hoof, Theo Kuijpers, Guido Lippens en Lydia Schouten. Zij presenteren zowel recenter als ouder werk in een verrassend geheel. Zo krijgt men een kans om bekende en onbekende werken te zien, zoals bijvoorbeeld een werk van Lydia Schouten. Nadat zij in 1979 haar performance ‘Sexobject’ uitvoerde, heeft ze dit nooit meer vertoond.

‘Altijd in het eeuwige’

Tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling is Johan Claassen (Beek en Donk, 1950) overleden op 20 oktober 2023. Zo lang als zijn energie het toeliet, is hij bezig geweest met de voorbereidingen voor zijn deelname aan de tentoonstelling in De Cacaofabriek. Zijn werk is postuum een onderdeel van ‘Altijd in het Nu’.

Rondom de tentoonstelling

Rob Smolders, in de jaren ‘80 de oprichter van Metropolis M, zal op 10 december om 14.30 uur de officiële opening verrichten in Filmzaal 3 van De Cacaofabriek. Hij maakte tevens al een publicatie met 8 interviews met de kunstenaars. Daarna is de expositie t/m zondag 11 februari 2024 dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur.

Op 21 januari 2024 is er een lezing door Miriam Windhausen over kunstenaarsnalatenschappen. Miriam Windhausen heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in dit onderwerp. Ze begeleidt en adviseert zowel kunstenaars als nabestaanden.

Leo Delfgaauw zal op 26 januari 2024 (datum onder voorbehoud) een voordracht geven over zijn proefschrift over een leven lang leren.

Geïnspireerd op het werk van Christie van der Haak zal ook een aantal keren een workshop patroontekenen worden aangeboden.

Foto Christie van der haak door fotograaf Sebastiaan Dijk
KOP Foto Theo Kuipers door ByMarjo

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *