Onlangs werd cultureel Helmond opgeschrikt door berichtgeving in de media dat het Annatheater in Helmond na twintig jaar op omvallen staat. Daarop ontving het theater veel vragen van verontruste leerlingen, ouders en kunstenaars: ‘Stopt het Annatheater?’ Dit is Helmond ging in gesprek met directie en bestuur en wat blijkt; het Annatheater is nog springlevend.

De koppen in de media deden anders vermoeden, maar het Annatheater is nog springlevend. Zoals directeur Lavinia Germano aangeeft: “We hebben het nog nooit zo druk gehad met toneellessen en aanmeldingen van leerlingen. Dat gaat gewoon heel goed. Maar door het krantenartikel kregen we een lawine aan vragen vanuit verontruste medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en kunstenaars: ‘Gaat onze voorstelling nog wel door?’ en ‘Hoe lang blijft het theater nog open?’ Gelukkig kan ik zeggen dat de kop van het bericht erg ongelukkig is gekozen. Het Annatheater blijft, in ieder geval zolang Vincent en ik er zijn.”

Positieve ontwikkelingen

“Trots zijn we op de positieve ontwikkelingen”, vertelt Rob Spiegelenberg, voorzitter bestuur stichting Annatheater. “Daarnaast hadden we ook al anderhalf jaar intensief contact met de gemeente over het voortbestaan van het Annatheater. Lavinia en Vincent denken absoluut nog niet aan stoppen, maar wel aan de toekomst van dit bijzondere theater. Samen met de gemeente Helmond gingen we aan slag. Een extern adviesbureau maakte een uitgebreid rapport waarin men onderzocht wat de positie en de waarde van het Annatheater voor Helmond en de regio is. Dat rapport was gereed in mei 2023. Het college ging het bestuderen. We hadden ons als stichting ingesteld op een snel antwoord van de gemeente over onze toekomst. Er zouden spijkers met koppen geslagen worden. Een opluchting voor onze stichting en de eigenaars.”

Teleurstelling

Als donderslag bij heldere hemel kreeg het Annatheater in augustus bericht van de gemeente. Besluitvorming over het Annatheater wordt uitgesteld tot de nieuwe Cultuurvisie Helmond 2040 klaar is. Een uitstel van minstens een half jaar. ‘Tijd die we kunnen overbruggen. Maar het uitstel geeft ons het gevoel dat we niet serieus genomen worden door de gemeente. Het extern bureau dat is ingeschakeld, moet de Cultuurvisie klaar hebben in het eerste kwartaal van 2024. Dan moet het nog door de gemeentelijke procedurele molen. Niet alleen dát houdt besluitvorming tegen. Ook de plannen vanuit de visie Stationskwartier worden blijkbaar meegenomen in de besluiten rondom ons theater.”

 We willen duidelijkheid

“Ik heb met mezelf afgesproken dat ik doorga tot mijn 75ste. Maar wat gebeurt daarna? Niemand is net zo gek als Vincent en ik om een dergelijke onderneming twintig jaar vol te houden zonder geldelijke ondersteuning”, zucht Lavinia. “Alles hebben we altijd zelf gedaan. Inkomsten door exploitatie werden uitgegeven aan betalen van de rekeningen. Bijvoorbeeld de energierekening van 750 euro per dag. We moesten vaak geld lenen om de zomers zonder inkomsten door te komen. Onze kinderen zien ons zo hard werken. Zij maken zich zorgen over het feit dat de balans tussen werk en privé volledig weg is.”

Subsidies

Het Annatheater kreeg voor 2023 een subsidie van ongeveer 75.000 euro. Lavinia: “Die subsidie kregen wij om ons theater te professionaliseren. Het geld komt uit het potje rijksgelden dat de gemeente krijgt voor het ondersteunen van initiatieven gericht op jongeren. Daardoor beschikken we dit jaar over een paar betaalde krachten die ons werk uit handen kunnen nemen. Zoals het regelen van de publiciteit.” Nadat de gemeente het bericht stuurde, kreeg het Annatheater wel de toezegging om voor 2024 eenzelfde bedrag gesubsidieerd te krijgen. “Maar dat geeft geen rust voor de toekomst van ons en het theater.”

Ideale plaatje

In het onderzoeksrapport staan diverse scenario’s die theater en gemeente zouden kunnen volgen. Het ideale plaatje voor directie en bestuur is dat de gemeente het gebouw opkoopt. Daardoor komen er mogelijkheden om het gebouw op te knappen en aan te passen aan de eisen van deze tijd. Onderhoud en voortbestaan zijn dan verzekerd. Stichting Annatheater wil dan het gebouw van de gemeente huren. Informeel had de gemeente aangegeven hier oren naar te hebben. “Dat we na twintig jaar geen zeggenschap meer hebben over het gebouw is iets wat dan in goed overleg met de gemeente op papier moeten worden gezet”, denkt Rob.

Uniek theater

“Het unieke aan ons theater is dat het al twintig jaar bestaat zonder structurele subsidie. Zonder een cent van buitenaf is dit theater opgebouwd van kerk naar een plek waar amateurkunst altijd welkom is en men betaalbaar kan optreden. Daarnaast zijn wij het enige ‘vlakkevloertheater’ in de omgeving. Wij zien het als een tempel voor het amateurtheater”, zegt Lavinia. “Er studeren veel mensen af op culturele opleidingen. Zij hebben vaak geen plek om zich te ontwikkelen. Wij nemen deze plek graag in.” Rob vult aan: “Ik heb nog nooit twee mensen gezien die zó begaan zijn met cultuur, jongeren en theater. Als je twintig jaar als zelfstandig theater kunt bestaan, dan zit er duidelijk potentie in.”

Gesneuvelde pogingen

Een aantal jaar geleden was sprake van mogelijke samenwerking tussen de Cacaofabriek en het Annatheater. Pogingen hiertoe sneuvelden. Toenmalig directeur Cacaofabriek en Het Speelhuis, Jochem Otten, zag er geen brood in en dus stopte het overleg. In het onderzoeksrapport werd dit allemaal meegenomen. Ook een mogelijke samenwerking met het Kunstkwartier liep op niets uit. “De huidig directeur van het Kunstkwartier is één keer hier geweest. Sinds het opdoeken van de Scalazaal wijkt het Kunstkwartier uit naar Someren om daar hun voorstellingen te spelen. Een bijzondere gang van zaken”, eindigen Lavinia en Vincent.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *