Archeologen vinden kanonskogel in Helmondse binnenstad

Bij de archeologische opgravingen die momenteel plaatsvinden aan de Kerkstraat in Helmond is een oude kanonskogel gevonden. Volgens Mario Kuijpers van Heemkundekring Helmont en de Helmondse stadsarcheoloog is deze kogel afkomstig uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) waarbij Kasteel Helmond meerdere keren is belegerd. Deze ‘slag om Helmond’ is te zien op een tekening uit 1582, waarbij de Hertog van Anjou het kasteel in beslag nam. 

De kanonskogel is mogelijk al eerder meegenomen en veranderd van locatie, aldus . Waar ergens, weet hij niet. Ook is bekend dat prins Maurits in 1602 het kasteel belegerde. Geschiedenisschrijver Lodovico Guicciardini heeft deze kaart gemaakt. Prins Maurits dwong de inwoners tot overgave door vanaf de huidige plaats van Steenweg zes kanonnen tegelijk af te laten vuren richting het kasteel.

Kanonskogels die in belegeringen gebruikt waren vaak niet rond, maar werden toch weggeschoten. Deze kogels werden ook gebruikt in grote katapulten, waarmee de kasteelmuren geslecht moesten worden. Er zijn niet veel fraaie ronde kanonskogels bewaard gebleven omdat sommige soms flink beschadigd waren. Het hier gevonden exemplaar heeft waarschijnlijk nooit een muur geraakt.

Tekst gaat verder onder foto

De tekening van de inname van Kasteel Helmond door Hertog van Anjou (1582) 

Het is onzeker of er een kogel over het kasteel heen is gevlogen aan de toenmalige Huiskensstraat (nu Kerkstraat). Of deze kogel wellicht afkomstig is van een andere belegering, is niet bekend. De Tachtigjarige Oorlog eindigde in 1648 met de Vrede van Münster.

Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Alexander Brutsaert

Hallo, ik ben Alexander Brutsaert en ik ben 19 jaar. Dit jaar begin ik aan mijn tweede jaar journalistiek in Tilburg. Ik ben blij dat ik de komende maanden stage mag lopen bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *