Als het weer af en toe eens iets natter wordt, heeft dit ook gevolgen voor de grondgesteldheid. Gegraven kuilen lopen vol met een laag water en als je er dan in moet staan om andere graafwerkzaamheden te doen vanuit deze kuil, loop je de kans dat je met je laarzen in het slijk vastzuigt.

Het personeel van het Archeologischbedrijf Econsultancy, dat is ingehuurd om dit grote karwei tot een goed einde te brengen, blijft ondanks deze bijkomstigheden  enthousiast aan de gang. Als het onderzoek aan de zijkant van de Kerkstraat Zuid klaar, gaat het nog even verder aan de kant van het terrein bij de Zuid Koninginnewal.

Dat vastzuigen gebeurt dan ook regelmatig, bij het opgraven van een houten watervat , dat zich een heel eind in de grond bevind. Plankje bij plankje wordt het houtwerk van het vat, boven op de aarde gelegd. Ook de nodige scherven aardewerk en ander ijzerwerk, worden opgegraven. Als klap op de vuurpijl  wordt er ook nog een kanonskogel blootgelegd. Volgens overlevering zou deze  kogel afkomstig kunnen zijn uit de Tachtigjarige Oorlog waarbij Kasteel Helmond meerdere keren is belegerd.

Ook de stads Archeoloog, Theo de Jong,  komt met regelmaat even langs op de graafplaats. Hij is telkens weer benieuwd of dat er nog bijzondere stukken gevonden zijn. Als alles later is uitgezocht, zou er nog wel eens een compleet overzicht kunnen komen. Als u benieuwd bent hoe dit alles hier, er in het echt  aan toe gaat en uitziet, kom dan eens even langs in de Kerkstraat  Zuid zolang het nog kan. Volgens de planning eindigt het bodemonderzoek hier op 27 november 2020.

Tekst en Foto’s , Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. j.h.w van stiphout Reply

    hallo Henk,
    heel apart die fundamenten, wel goede bouwgrond (geelzand).
    als de stenen en de gevonden voorwerpen, konden spreken dan had je veel verhalen kunnen schrijven, misschien wel bestsellers.

    ik ga maar eens kijken bij het opgraven van de geschiedenis van onze stad Helmond

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,

    Net zoals bij jouw fotorapportage van 13 november jl. wederom fantastische beelden. Alle foto’s zijn duidelijk en scherp. Wat is Helmond toch rijk aan historisch materiaal. Fijn dat jij dit zo geweldig in beeld weet te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *