Archeologen zijn druk bezig met opgravingen aan de Kerkstraat Zuid.  Helmond is namelijk een oude stad met een rijke geschiedenis. Ze hopen in de grond, waar sinds 1886 de smederij van Jos van der Meulen was gevestigd en vanaf 1895 het eerste Helmondse Garagebedrijf van Van der Meulen-Ansems was gevestigd, verborgen historie te vinden

De stadskaart in de fotoreportage, geeft een beeld van Helmond uit omstreeks 1540 en hij is opgetekend door Jacob van Deventer. De rode cirkels op de tekening, zijn de vier stadspoorten in Helmond. De gele cirkel is het opgravingterrein, waar nu gewerkt wordt  aan de Kerkstraat Zuid. Je ziet dat het stadcentrum op een kruispunt van wegen ligt en dat daar ook de Markt ligt. De stad is vanaf ongeveer 1400 na Chr. omgeven door een stadsgracht met vier stadspoorten en stadswallen.

In het gebied Kerkstraat, Beugelsplein en Zuid Koninginnenwal hebben al eeuwenlang gebouwen gestaan. Het deel waar nu de sloop heeft plaats gevonden, is ontstaan door de aanleg van de Kasteel Traverse in de jaren zestig, die Noord en Zuid van elkaar gescheiden heeft. Nu krijgen de archeologen de mogelijkheid om, voordat er opnieuw gebouwd wordt, sporen uit het verleden op te tekenen. Vanaf begin 13de eeuw begon het stedelijk leven in Helmond.

Stadsarcheoloog Theo de Jong vertelt met passie over zijn werk als archeoloog. Er is nog erg veel te vinden voor archeologen in Helmond. Ze zoeken hier naar de vroegere sporen van bewoning, zoals greppels en palen van houten huizen uit de 13de en 14de eeuw en oude bakstenen funderingen, kelders en waterputten uit later tijden. Samen met vondsten van aardewerk, botten en metaal willen zij zo de geschiedenis van Helmond uitzoeken en de alledaagse burgers van vroeger in het zonnetje zetten.

De Helmonders krijgen daarmee een mooi beeld van wat er  in de stad is gebeurd en krijgen zo een kijkje in de geschiedenis van Helmond

Via de site van de Heemkundekring Helmond , kunt u een kijkje nemen in het project “ Helmond binnen de Wallen “.   Website Heemkundekring: klik hier.

Voor een video over de opgravingen klik hier.

Foto’s, Henk van Dijk

Tekst, Fee, Theo en Henk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Avatar
  j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  prachtige scherpe foto’s en en mooi verhaal.

  komt er van het onderzoek een overzicht?

 2. Avatar
  Mario Kuijpers Reply

  Hallo Henk,

  Erg interessant en prima in beeld gebracht. Ben benieuwd naar het uiteindelijke verslag van wat er nu opgegraven wordt en de betekenis hiervan. Zo te zien wordt er weer een uniek stuk geschiedenis van het oude Helmont aan de boeken toegevoegd.

 3. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,

  Alweer een fantastische fotorapportage van jou. Heel veel dank hiervoor. Vanaf de straat en achter het hek zijn niet zoveel details te waar te nemen dan jij nu met deze foto’s laat zien.

 4. Avatar
  F.van Berkel Reply

  Henk het fotograferen ben je nog niet verleerd. 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *