Ariosto Ensemble met passiemuziek uit Italiaanse Renaissance

Op zondagmiddag 3 april 2022 treedt het Ariosto Ensemble o.l.v. Renée Kartodirdjo op met prachtige passiemuziek uit de Italiaanse Renaissance. Op het programma staan vocale en instrumentale werken van o.a. E. de’Cavalieri (Lamentaties), Allegri (Miserere mei, Deus) en P. Quagliati. Met medewerking van o.a. Tanja Obalski (sopraan), Sascha Mommertz (blokfluit), Martijn Verbrugh (viola da gamba) en Eelco Kooiker (orgel). Plaats: Trudokerk, Dorpsstraat 34 in Stiphout (gemeente Helmond). Aanvang 15.00 uur. Entree: €8 – €12,50.

Voor musici en andere liefhebbers van klassieke muziek zijn er grofweg twee periodes in het jaar die favoriet zijn: die rond Kerstmis en Pasen. Talloze componisten schreven, al dan niet in opdracht van hun broodheer, Kerk of Vorst, religieuze muziek van hoog niveau, waarin de sentimenten rondom geboorte en dood op originele wijze worden verklankt. Ook de componisten die op zondagmiddag 3 april op het programma staan, deden dit, en wat voor juweeltjes van composities heeft dat opgeleverd en wat worden die prachtig vertolkt door het Ariosto Ensemble, expert op het gebied van vocale muziek uit de (vroeg)-renaissance.

Op het originele programma staan drie delen uit de Lamentaties van Jeremia, van Emilio de’Cavalieri.
Deze componist en organist, afkomstig uit een aristocratische en muzikale familie in Rome, raakte bevriend met de beroemde familie de’Medici, en werd toezichthouder op alle kunsten aan het hof van de Medici’s. Beroemd is zijn Rappresentatione di Anima e di Corpe, het allereerste oratorium en een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. De Lamentaties van Jeremia doen evenwel niet onder voor dit werk: origineel en bloedstollend mooi. De drie lectio’s (met solisten en koor) die worden uitgevoerd, worden afgewisseld door instrumentale muziek van Paolo Quagliati. Ook hij vertoefde in hogere kringen en was jarenlang vertrouweling van kardinaal Farnese en paus Gregorius XV. Als organist was hij zijn hele leven verbonden aan de Santa Maria Maggiore in Rome. Hij was een overgangsfiguur tussen renaissance en vroegbarok en schreef zowel vocale als instrumentale muziek, maar het meest bekend is hij geworden door zijn ‘La sfera armoniosa’, een groot (25-delig) werk dat hij schreef voor het huwelijk van Isabella Gesualdo, inderdaad: de dochter van componist Carlo Gesualdo.

Het programma wordt gecompleteerd met een ‘In te Domine speravi’, een ‘Pater Noster’ en het beroemde ‘Miserere mei, Deus’ van Gregorio Allegri. Prachtige afwisselingen van renaissancemuziek en gregoriaanse gezangen, vooral het laatste werk, dat is geschreven voor twee koren die afwisselend melodieën zingen, en met die bekende hoge C in de sopraanstem.
Het Ariosto Ensemble, voor het eerst uitvoerend in 2002, is een project-ensemble dat in wisselende samenstelling concerten geeft. Het ontleent zijn naam aan Ludovio Ariosto (1474-1533), Italiaans schrijver, favoriet aan het hof van Ferrara, bij de beroemde familie d’Este. Het ensemble, waarvan de bezetting varieert van 6- tot 15-stemmig, afhankelijk van de te zingen werken, voert jaarlijks projecten uit in en buiten de regio. De voorkeur ligt bij vocale programma’s met muziek uit de periode 1450 tot 1650. Afhankelijk van het programma worden zangers en instrumentalisten geselecteerd uit professionele en uitstekend opgeleide amateurmusici, die affiniteit hebben en bekend zijn met de muziek die wordt uitgevoerd. Voor zover mogelijk wordt teruggegrepen naar facsimile’s van de oorspronkelijke notatie. Deze manier van werken draagt mede zorg voor boeiende uitvoeringen op hoog niveau. Het ensemble staat onder leiding van Renée Kartodirdjo, met speciale medewerking van o.a. Tanja Obalski (sopraan), Sascha Mommertz (blokfluit), Martijn Verbrugh (viola da gamba) en Eelco Kooiker (orgel). Wilt u de periode voor Pasen beleven in Italiaanse sferen met originele muziek, uitgevoerd op hoog niveau, dan is dit concert van het Ariosto Ensemble een absolute must!

Meer info: lambertusconcerten.nl

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Stichting Lambertus Kerkconcerten Rene

Concertccyclus in het Auditorium Elkerliek Ziekenhuis. Podium voor Helmondse ensembles, daarnaast internationale artiesten en educatieve projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.