‘Bamboccianti’ door duo Ikenoya-Afinkina

Op zondagmiddag 2 oktober treedt het viool-pianoduo Saaya Ikenoya/Anastasiya Akinfina op met een Italiaans programma, waarin diverse Europese componisten (Schmelzer, Scheidt, Mealli, Von Biber, Petersen) het alledaagse leven in de zeventiende eeuw tot uiting brengen, net zoals dat door de Hollandse en Vlaamse schilders gebeurde.

Volkse taferelen verklankt in ‘fluwelen’ muziek door Noord-Europese componisten als Von Biber, Schmelzer en Petersen. Allemaal werden ze beïnvloed door de Italiaanse renaissance met haar statige bouwkunst, sublieme beeldhouwkunst, prachtige landschappen, muziek en levenskunst. Volgens traditie reisden ze naar het zuiden, laafden zich aan al het klassieke moois en zetten het om in composities die absoluut het beluisteren waard zijn. En dan ook nog vertolkt door twee topmusici die dit repertoire al jaren bestuderen en vertolken.
De Bamboccianti, waarnaar de titel van dit muzikale middagprogramma verwijst, waren merendeels Nederlandse en Vlaamse kunstenaars die in de zeventiende eeuw werkten in Rome. Ze schilderden  het alledaagse leven van burgers en buitenlui in en om Rome in een realistische stijl. Typische figuren als zakkenrollers, dronkaards, veelvraten, marktkooplieden, boeren en melkmeisjes aan het werk, soldaten aan het rusten, bedelaars en prostituees zijn er te zien. De noordelijke componisten uit die tijd probeerden deze taferelen te verklanken in bijpassende nieuwe muzikale stijlen, waarvan u deze middag vele variaties krijgt aangeboden. Zo beleeft u het zeventiende-eeuwse Italië eens op een geheel andere, originele muzikale wijze. Ikenoya en Akinfina maken er een feestje van met hun bevlogenheid, passie en virtuositeit op viool en (forte)piano/klavecimbel; als ervaren muzikanten nemen ze u mee terug in de tijd met prachtige composities van Schmelzer (Sonata Tertia) tot Petersen (Sonata XII from Speelstukken). Subliem, genuanceerd, warm, sereen en sfeervol; dat is de muziek van dit welluidende Italiaanse programma.

De jonge Saaya Ikenoya (1991) en Anastasiya Afinkina (1990) vormen een gedurfd, dynamisch en experimenteel viool-klavecimbel/fortepiano duo dat muziek uit de 17e en 18e eeuw verkent. Ze zijn afgestudeerd aan prestigieuze muziekinstellingen, zoals het P.I. Tchaikovsky Conservatorium (Moskou), Royal College of Music (Londen) en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en zijn prijswinnaars bij tal van internationale wedstrijden. Ze treden op als solisten, kamermusici en bij de grote (inter)nationale (jeugd)orkesten op diverseklassiekemuziekfestivals. Bovendien ontwikkelen ze hun vaardigheden en expertise verder bij workshops en masterclasses van vermaardheden als Menno van Delft, Bob van Asperen, Alexei Lubimov, Thomas Hengelbrock en Catherine Manson.
Laat u aangenaam verrassen door dit dynamische duo, in de prachtige, intieme ambiance van de Raadszaal van Kasteel Helmond. Meer info: lambertusconcerten.nl

2 oktober 2022, Raadszaal Kasteel Helmond, Kasteelplein 1. Aanvang 15.00u. Entree: €15 (met korting €10)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Stichting Lambertus Kerkconcerten Rene

Concertccyclus in het Auditorium Elkerliek Ziekenhuis. Podium voor Helmondse ensembles, daarnaast internationale artiesten en educatieve projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.