Basisschool De Westwijzer

Over Westwijzer

De Westwijzer is een multifunctioneel gebouw, waar jong en oud terecht kan voor allerlei activiteiten. Het is dé ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Naast de 213 leerlingen van de samengevoegde Maria- en Troubadourschool, biedt het gebouw onderdak aan gebruikers van het wijkhuis, dagopvang en peuterspeelzaal Westwijzer van Spring Kinderopvang, consultatiebureau en sporthal. Deze groepen delen de ruimtes met elkaar. Zo vergadert de wijkraad ’s avonds in de lerarenkamer en komen de wijkbewoners samen in het wijkhuis, dat ook dienst doet als aula voor de school.

Er is ook ruimte voor mensen die op zoek zijn naar ondersteuning, bijvoorbeeld van de LEVgroep of de Zorgboog of voor hun kinderen. De sportzaal biedt ruimte voor onder andere dansen en judo. Het gebouw heeft drie etages met ingangen op twee verschillende niveaus. Een ingang op de begane grond aan de Cortenbachstraat en de overige drie ingangen met een lichte helling op etage 1 aan de Hornestraat.

Duurzaam en kleurrijk

Westwijzer is het duurzaamste gemeentelijke gebouw van Helmond. De energierekening is laag, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van daglicht en de lichaamstemperatuur van de mensen in het gebouw. Verder is er driedubbel glas gebruikt dat zorgt voor een optimale isolatie. Ook is de ventilatie op een slimme manier geregeld; per ruimte en klas afzonderlijk, zodat er geen energie verloren gaat.