Geschiedenis Helmond
Geschiedenis Helmond
Welkom bij Geschiedenis Helmond
Op deze website vindt u alles wat in het RHCe te vinden is met betrekking tot de geschiedenis van Helmond! Zoekt u specifiek een archiefstuk, een foto of leest u graag een verhaal over Helmond of Stiphout, maak dan uw selectie bij ‘bronnen’ (rechtsboven op de website pagina). U kunt ook uw zoekactie richten op een bepaald onderwerp of term. Vul dan het zoekveld in op de website.
Wapen Helmond
12 maart 1924: “In keel een omgewende tournooihelm met als helmteken drie eiketakjes en een vogeltje op het middelste daarvan, alles van zilver; het schild gedekt met een vijfbladerige kroon van goud.-”
Helmond – Met liefde bereid
Bij de opening van Sint Jozefzorg in Helmond in 1951 vroeg men zich af of men zich niet meteen sterk moest gaan maken voor de stichting van een tweede tehuis voor ouden van dagen.
Stiphout – De vooruitgang
De leden van de Fanfare poseren hier voor het Gemeentehuis aan de Dorpsstraat.
Kasteel der Stad en Vrijheid Helmont.
Carel Frederik Wesselman en diens nakomelingen bewoonden het kasteel van Helmond tot 1920. Toen werd het verkocht aan de gemeente die het liet verbouwen tot gemeentehuis.
Helmondse Muziekhal
“Orgelmuseum trekt amper publiek” kopte het Eindhovens Dagblad van 9 maart 2009. Dat was anders in de beginjaren van het orgelmuseum dat in 1975 haar deuren opende in de paterskerk. Toen was de naam nog “Helmondse Muziekhal”. In 1983 trok het museum meer dan 9.000 bezoekers. Dat en het feit dat men zich meer wilde toeleggen op museale activiteiten was de reden om in 1984 de naam te veranderen in “het Helmonds Draaiorgelmuseum”.
Met dank aan Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven herbergt het verleden van een 20-tal gemeenten in het oostelijk deel van de provincie Noord-Brabant, vervat in documenten, foto’s, kaarten, boeken daterende vanaf de late middeleeuwen tot diep in de 20e eeuw. Belangrijke bronnen zijn inmiddels digitaal ontsloten en te raadplegen via www.rhc-eindhoven.nl. Sinds kort zijn we nu ook gestart met speciale afgeleide satellietwebsites per deelnemende gemeente. Op de satellietsite zijn direct de bronnen, foto’s, boeken e.d. van de betreffende gemeente te raadplegen.