Handboogschutterij Houts Welvaren

Handboogschutterij Houts Welvaren in 1877 door de Kastelijn P.Meulendijks opgericht om de mannen van Mierlo-Hout, dat toen nog Mierlo was en geen Helmond, iets te doen te geven naast werken en doodgaan.
De naam Welvaren doelt op iets wat de mensen daar goed konden gebruiken, slechts enkele tientallen kilometers verder worden de aardappeleters door vincent van gogh in Nuenen geschilderd, hij had dat ook in Mierlo-Hout kunnen doen.
De oprichting van deze vereniging betekende niet alleen dat men onder het genot van een pint een pijltje kon schieten maar ook dat men onder de mede verenigingsleden een soort broederschap vormde.
In later jaren is Houts welvaren verhuisd naar de koeveldsestraat achter de scouting. Daar heeft men een overdekte hal gebouwd waar geschoten wordt met de mmogelijkheid om ook buiten te kunnen schieten. In 2001 is men begonnen om de buitenbanen te overdekken en aan te sluiten bij de binnenbanen. Dit project is vlak na de viering van het 125-jarig bestaan voltooid, wij hebben nu 20 overdekte banen tot onze beschikking.