HWC de Helmvaarders

HWC de Helmvaarders is een kanovereniging die opgericht is in 1938. Op dit moment hebben we +/-120 leden waarvan de meerderheid actief is op het water in diverse disciplines. Meestal vind men ons in Helmond op het kanaal nabij sluis 8, maar wanneer we tochten gaan maken, kom je de Helmvaarders ook tegen in o.a. België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk etc.

Toervaren

Vanaf het water heb je een heel andere kijk op de omgeving. Tijdens het varen kom je op de mooiste plekjes in de natuur. Je vindt stilte en rust en ziet veel watervogels. De sportieve toervaarder vaart ook grote rivieren als de Rijn en Maas. Een zwemvest is dan noodzakelijk en men mag niet bang zijn voor grote boeggolven van de grote scheepvaart.

Branding varen

Bij voldoende wind trekken we naar zee! Leuke golven zorgen voor een spectaculaire dag. Techniek en conditie zijn nodig om in de golven optimaal te kunnen spelen. Ook leuk voor de toeschouwers! Weer eens iets anders, dat zand en zoute water…

Wildwatervaren

Wildwater varen is misschien wel de meest spectaculaire tak binnen het kanovaren. Bij HWC worden er regelmatig dagtochten en weekenden georganiseerd. Zowel in binnen als buitenland. In de zomervakantie is er een clubkamp, elk jaar op een andere locatie. Tijdens het varen kun je genieten van de natuur en natuurlijk ook van het wilde water. Bij HWC houden we rekening met iedereen, dus er worden tochten gevaren met de diverse waterklassen, geschikt voor beginners als gevorderden.

Kanopolo

Kanopolo is een balspel dat wordt gespeeld met twee teams van ieder 5 spelers. Hiervoor worden korte wendbare bootjes gebruikt met zowel voor als achter een stompe punt. Er wordt gespeeld op een klein veld met doelen 2 meter hoog, hangend boven het wateroppervlak. De meest bekende tactiek is dat je een tegenstander mag omduwen wanneer hij of zij de bal in bezit heeft. Punten scoren doe je door de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Welk team de winnaar is, spreekt dan voor zich!

Slalomvaren

Slalomvaren is een onderdeel van het kanovaren waarbij de combinatie van techniek, snelheid, behendigheid en conditie van belang is. Deze tak van de kanosport kan zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend worden. Tijdens een wedstrijd moeten er 25 poortjes gevaren worden. Stroomopwaarts als stroomafwaarts. Daarbij mag je poortjes niet raken, als je dat wel doet krijg je strafseconden. De winnaar is degene die het snelst het parcours aflegt met de minste strafseconden.

TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Bij HWC zijn de maandag en de woensdag de vaste trainingsavonden.
Op deze dagen is ook de kantine geopend vanaf 19.00u. De meeste groepen starten om 19.30u.

Hoe zit het opleidingsprogramma in elkaar ?

Kayakexperience

Deze cursus wordt 1x per jaar gegeven. Elke cursus bestaat uit 3 intensieve weekenden les. Tijdens deze cursus worden basistechnieken aangeleerd, materiaalkennis, veiligheid en nog meer leuke aspecten worden behandeld. Een leuke kennismaking met de kanosport! Je mag meedoen vanaf 8 jaar en in het bezit bent van een zwemdiploma. Na deze cursus besluit je om lid te worden van HWC.

Basisgroep

Na de Kayakexperience stroom je door naar de basisgroep. Hier worden alle technieken in de loop van het seizoen aangeleerd en bijgeschaafd. Er word vooral gelet op de technische uitvoering. Alle lessen worden met veel variatie en afwisseling gegeven. Aan het eind kun je examen doen voor het brevet Kanovaardigheid A. Na deze groep kies je één of meer disciplines waar je mee verder gaat.