Begeleiding voor coaches en trainers van zeven sportclubs

Hoe zorg je ervoor dat je iedere sporter actief en betrokken krijgt? Hoe begeleid je de coaches en trainers in hun ontwikkeling? Hoe enthousiasmeer je kinderen uit een team en welke rol speelt de houding van de trainer? Voor het antwoord op deze vragen zet Jibb+ clubkadercoaching in bij zeven sportclubs in Helmond. Ook landelijk wordt vanuit NOC*NSF ingezet op de ontwikkeling van het kader van verenigingen door clubkadercoaching.

René Taal, buurtsportcoach en coördinator Sportaanbieders bij Jibb+: “In mijn dagelijkse werk heb ik veel contact met verschillende sportclubs en aanbieders in Helmond. Daar is behoefte aan een goed geschoold kader. Een trainer die niet alleen inhoudelijk en technisch een goede training kan opzetten, maar ook aandacht heeft voor de pedagogische invulling bijvoorbeeld.” Door de pilot ‘Clubkadercoaching’ worden verenigingen geholpen met het opzetten, uitvoeren en het borgen van de trainersbegeleiding. “Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste factoren om te gaan sporten en om te blijven sporten. Na het vertrek van een clubkadercoach is het belangrijk dat zijn rol wordt overgenomen door trainers en begeleiders binnen de club zelf.”

Vitale sportvereniging

Met Clubkadercoaching school je de trainers op een ander vlak: hoe ga je bijvoorbeeld om met verschillen in een team, hoe ga je daar pedagogisch mee om. In een positief sportklimaat is het winnen niet een doel op zichzelf. Doen Helmondse clubs het dan niet goed? Taal: “Daar gaat het niet om. Met dit traject willen we investeren in trainers en spelers voor de lange termijn. Een goede trainer zet het plezier van de spelers voorop en dan volgt het beter leren sporten vanzelf. En plezier straal je uit naar buiten, dus dat is ook weer positief voor de club. Samen willen we werken naar vitale verenigingen met een positieve sportcultuur in Helmond.”

Start van de pilot

Taal: “In totaal gaan we 90 vrijwilligers van zeven sportclubs de komende maanden begeleiden tijdens de trainingen. In samenwerking met SB-Sport hebben we deze pilot ontwikkeld. Die sluit aan op de wensen en behoeften per vereniging. We leveren dus ook echt maatwerk.” Daarnaast volgen momenteel zes medewerkers van Jibb+ de training Clubkadercoach.  Taal: “Ook voor ons is het belangrijk om deze kennis en kunde over te dragen aan de verenigingen en haar vrijwilligers.” De zeven deelnemende verenigingen zijn SV Rood-Wit ’62, SV Stiphout Vooruit, MULO Honk- en Softbal, KV OEC, SV Swift Helmond, SV Brandevoort en VV Bruheze. “SWe onderzoeken of en op welke manier Clubkadercoaching het meest effectief is. Als we tevreden zijn, dan kijken we hoe we het in Helmond kunnen borgen. Als we over een jaar concluderen dat Clubkadercoach een begrip is in Helmond, zou dat helemaal top zijn.”

Jibb+ in gesprek met een coach (Foto: Jibb+)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *