150 jaar geleden begon op de plek waar nu Boscotondo staat, Egbert Haverkamp Begemann en ene van Hoorn, een gieterij. Het was overgenomen van Gustav Brückenhaus, die er al na 3 maanden mee stopte. In 1874 zette de Hr. Begemann het bedrijf alleen voort. In 1889 werd de Hr. Ir. J.B. Kam aangetrokken om het groeiende bedrijf met zijn kennis te ondersteunen. Het bedrijf groeide uit tot een bedrijf van wereldformaat. Het mocht zich zelfs al in 1881 koninklijk noemen.

Begemann ontwikkelde zich van het maken van klein gereedschap en machines, zoals frasebankjes en houtzaag machines, tot het produceren van stoommachines, ketels, pompen, poldergemalen, bruggen, diverse sluizen, olieopslagtanks en belangrijke onderdelen voor de Oosterschelde werken.

Er was een eigen gieterij en modelmakerij voor de pompen in allerlei formaten en toepassingen o.a. kerncentrales en onderzeeboten. Een aparte kunststofafdeling voor het produceren van kunststofpompen voor de petrochemische industrie.

De meeste bruggen die in Helmond staan of hebben gestaan, sluisdeuren van Sluis-Helmond en de brug bij sluis 8, zijn Begemann bruggen. Natuurlijk staan er nog vele in de rest van Nederland. Ook o.a. in Nederlands-Indië werden diverse soorten bruggen en spoorbruggen gebouwd.

Enkele bekende werken in Nederland zijn; de overkapping station Den Bosch, de kap op het Vredespaleis in Den Haag, de kapconstructie voor het beursgebouw in Amsterdam, een prachtige dubbele spoorbrug over de Schie bij Rotterdam en er draaien nu nog duizenden pompen over de hele wereld. Bijvoorbeeld de petrochemisch industrie zijn een Begemann product en in Madurodam staat een model van de Kaliprogo-brug op Java in Indonesië sinds 1931 nu nog intact.

Rond 1913 werd er grond aangekocht met een monumentaal pand er bij. Het is het pand waar nu een accountantsbureau in zit aan de Kromme Steenweg. Die villa heette vroeger Parkzicht en werd gebouwd rond 1860 door Jonkheer Wesselman van Helmond. In dat pand heeft Begemann haar kunststofafdeling gehad vanaf ongeveer 1960 tot 1992.

In 1914-1915 werd er een grote productiehal in eigenbeheer gebouwd om aan de hogere conserveringseisen te kunnen voldoen (voor die tijd bouwde men bruggen in de buitenlucht) en het was jaren het boegbeeld van Helmond. Na 1915 werden er tientallen bruggen en bruggetjes gebouwd voor het land Siam, het huidige Thailand.

In 1921 werd het textielbedrijf, dat failliet ging, gekocht en werd de oppervlakte van het bedrijf twee keer zo groot. Hierdoor kon het kloosterweide plan vervallen. Het plan was om daar een nieuwe gieterij te bouwen en verder uit te breiden. In de jaren die volgden ontwikkelde het bedrijf zich als een hoogwaardig Koninklijk Machinefabriek dat heel goed bekend stond over heel de wereld.

In de loop der jaren kregen ze veel concurrentie en de constructieafdeling begon verlies te leiden. Totdat ze in de jaren ’80 gesplitst werden in Begemann-pompen en staalbouw. In 1993 ging de staalbouw, dat een jaar eerder was verhuist naar Breda, failliet. Het bedrijf Begemann-pompen werd verkocht aan Wier, een groot pompenbedrijf, en verhuisde naar dat bedrijf in Blerick. In 1992 werden alle bedrijfsgebouwen gesloopt en werd er begonnen met de bouw van het huidige Boscotondo en kwam er een einde aan de Helmondse Begemann historie.

In 2023 is het al weer 30 jaar geleden dat het bedrijf uit het stadsbeeld van Helmond verdween, maar de herinneringen zijn bij veel oude werknemers gebleven.

In 2019 werd het Begemann archief ontsloten in de bibliotheek op de Watermolenwal. Hier werd samen met enkele oud werknemers en leden van de Heemkundekring Helmond en het Atrium bijna een jaar lang aan het uitzoeken van dit archief gewerkt.

Als gevolg van het foto-onderzoek uit het archief, ontstond het idee om weer een reünie te organiseren. De laatste was in 2007 waar ze met ruim 350 mensen weer eens konden bijpraten en verhalen vertellen over vroeger.

Dus komt er weer een, er is een team aan de slag gegaan om dit te verwezenlijken.

Begemann Reünie op 16 September 2023

Aan alle oud-werknemers van Begemann: Het alom bekende bedrijf dat in 1992 na 120 jaar uit Helmond verdween, kunnen zich nu aanmelden voor deze Reünie, die gehouden word op zaterdagmiddag 16 september 2023 van 14.00 u. tot 18.00 u.

En beleef de sfeer van toen!

Het aanmelden kan bij;

Cor Vrijken Tel: 0492 54 99 89 of email:  c.vrijken@chello.nl

Piet Beks    Tel: 06 49 87 89 49 of email: piet_beks@hotmail.com

Met vermelding met of zonder partner!  Locatie wordt later nog bekend gemaakt. Meld je aan A.U.B

Tekst, Cor Vrijken

Foto’s, Begemann en Henk van Dijk

 

 

 

 

 

 

                                                

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Marleen Klaus Reply

    Henk wederom een mooie reportage. Joep van den Nieuwenhuizen had er aan het einde toch ook nog iets mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *