Bekijk en reageer op locaties voor 65 laadpalen

Helmond krijgt er de komende 2 jaar minimaal 150 openbare oplaadpunten bij

Reageer op locaties voor de eerste 65 laadpalen vóór 22 september

De aankomende jaren breidt de gemeente het aantal openbare laadpunten in Helmond verder uit. Dat is nodig, want steeds meer mensen rijden elektrisch. Arno Bonte (Duurzaamheid) hoopt het elektrisch rijden hiermee aantrekkelijker te maken. “Elektrische auto’s zorgen voor minder vervuiling. Dat is goed voor het klimaat en voor de gezondheid van de Helmonders”. De komende 2 jaar komen er minstens 75 laadpalen bij met elk twee oplaadpunten. In totaal worden er dus minimaal 150 oplaadpunten geplaatst.

 Reageren op de voorgestelde locaties voor de eerste 65 laadpalen kan van 8 tot en met 21 september. Waarschijnlijk kunnen inwoners of bezoekers dan vanaf de eerste helft van 2023 hun elektrische auto opladen bij deze palen.

 Bekijk de voorgestelde locaties voor de eerste 65 openbare laadpalen

Op basis van de criteria die gelden voor het plaatsen van een laadpaal, maakte de gemeente een voorstel voor het plaatsen van de eerste 65 elektrische oplaadpunten verdeeld over de stad. Een kaart met voorgestelde locaties staat op www.helmond.nl/laadpalen. De gemeente wil graag weten of de voorgestelde locaties aansluiten bij de wensen van de toekomstige gebruikers. Zij kunnen ook een alternatieve locatie voorstellen. Dat alternatieve voorstel moet uiteraard ook weer voldoen aan de criteria voor het plaatsen van laadpalen. Reageren kan tot en met 21 september.

Criteria voor een locatie voor een elektrisch oplaadpunt

De locatie voor het plaatsen van een elektrisch oplaadpunt moet makkelijk bereikbaar zijn en zichtbaar vanaf de weg. Ook moet het binnen 300 meter van een woning staan. Omdat er 2 aansluitingen bij het oplaadpunt komen, moet het punt tussen 2 parkeerplaatsen komen. Bij voorkeur komt de paal bij haakse parkeervakken. Dit voorkomt ongevallen door kabels op of langs de rijbaan. Verder moet ter hoogte van de laadpaal een voldoende breed trottoir overblijven. Bewoners met een eigen parkeerplaats zorgen zelf voor een oplaadpunt op eigen terrein. Alle criteria staan op www.helmond.nl/laadpalen.

 Naar verwachting worden de laadpalen in de eerste helft van 2023 geplaatst

Na 21 september bekijkt de gemeente de reacties op de voorgestelde locaties. Mogelijk past ze de locaties op basis van deze reacties aan. Dit leidt tot een lijst met definitieve locaties. Hiervoor maakt de gemeente een verkeersbesluit. Dat verkeersbesluit ligt vervolgens 6 weken ter inzage. Als er geen bezwaren komen op dit verkeersbesluit, is dit in december afgerond en mag er geplaatst worden. De verwachting is dat het merendeel van de laadpalen in de eerste helft van 2023 geplaatst worden.

Elektrisch rijden is een belangrijk onderdeel binnen de energietransitie

Als onderdeel van het klimaatakkoord is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) vastgesteld. Hierin staat onder meer dat de mogelijkheden om een auto op te laden geen belemmering moet zijn om een elektrische auto aan te schaffen. Elektrische auto’s zijn niet alleen schoner en duurzamer, maar door slim laden is het ook mogelijk om (toekomstige) overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Gemeenten staan aan de lat voor de uitrol van publieke laadinfrastructuur en deze tweejaarlijks te monitoren. De openbare laadpalen gebruiken stroom die 100% uit wind is opgewekt door Nederlandse windmolens.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Yous Reply

  Super fijn dat de link naar de locaties van de laadpalen niet werkt als er om reacties gevraagd wordt op de plaatsing…

 2. J.Prins Reply

  Op het groenewout staan 4 laadpalen die in het weekend altijd bezet zijn door handhaving !
  Of ze nou vol zijn of niet … op maandag gaan ze pas weg.
  mvg

 3. LG Reply

  Ik kan het niet vinden maar bij het winkelcentrum Brouwhuis maar dan op het grotere parkeerterrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.