Bende malafide elektriciens opgepakt: ook Helmondse verdachten

De politie heeft acht mannen aangehouden op verdenking van oplichting en het deelnemen aan een crimineel samenwerkingsverband. De verdachten (22 tot 35 jaar) komen onder andere uit Helmond, Deurne en Asten. Ze zouden mensen in heel Nederland onterecht een buitensporig bedrag hebben laten betalen voor geleverde diensten als ‘elektriciens’. Vaak leverden ze niet het werk dat ze beloofden.

Bij de acht aangehouden mannen gaat het volgens de politie vermoedelijk om zowel leidinggevenden van de organisatie, als de malafide elektriciens die het werk zouden uitvoeren. De verdachten zitten momenteel vast en worden verhoord.

Data-centrum
De zaak kwam aan het rollen nadat in januari 2022 een controle plaatsvond op een locatie aan De Huufkes in Nuenen. Hier trof de politie een soort kantoor met een datacentrum aan. De politie vond meerdere pinapparaten, facturen en andere verdachte spullen. Er bleek al een onderzoek te lopen van de politie in Amsterdam naar enkele personen die in verband konden worden gebracht met het Nuenense kantoor. Omdat het datacentrum en de verdachten in de regio Oost-Brabant verbleven, leidde de recherche in Helmond het verdere onderzoek. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met het team in Amsterdam en andere politie-eenheden. “In anderhalf jaar onderzoek werd het ons duidelijk dat er erg veel slachtoffers zijn die in de val zijn getrapt van deze ‘elektriciens'”, zo meldt de politie. “Zij waren in het hele land actief en we hebben ruim 500 aangiftes en meldingen van oplichting ontvangen.”

Nep-websites
De zogenaamde elektriciens en hun bazen gingen slinks te werk, zegt het onderzoeksteam: “Ze maakten misbruik van de situatie en van hun slachtoffers. Die zaten in veel gevallen buiten reguliere werktijden met een groot elektriciteitsprobleem. Hierdoor hadden ze een 24/7 nood-elektricien nodig.”

De nep-elektriciens kopieerden onder andere websites van bestaande bedrijven en pasten de URL-link aan, met een minimaal verschil zoals een extra leesteken. “Vervolgens betaalden ze forse bedragen aan Google om met hun nep-website bovenaan de zoekpagina te komen. Zo kwamen nietsvermoedende slachtoffers met ‘elektriciensnood’ bij deze malafide organisatie uit. Men belde het noodnummer van de 24/7 elektriciens en kreeg vervolgens een telefonist(e) aan de lijn. Die stuurde daarop een malafide elektricien naar de klant”, legt de politie uit.

15.000 euro

In sommige gevallen kreeg het slachtoffer de juiste hulp, maar moest deze vervolgens een enorm hoog bedrag betalen. Vaak ging het om duizenden euro’s. Iemand moest zelfs 15.000 euro betalen voor een reparatie. In andere gevallen verslechterde de ‘elektricien’ de boel alleen maar en bezorgde de slachtoffers nog meer problemen. Zo vervingen de ‘elektriciens’ bijvoorbeeld een redelijk goede elektriciteitskast door een oud apparaat. “Uit camerabeelden blijkt ook dat een malafide elektricien bij een slachtoffer thuis een aansteker onder de draden van een elektriciteitskast houdt, met alle gevaren van dien”, vertelt de politie.

Intimidatie

Het onderzoeksteam concludeert dat de oplichters in alle gevallen bijzonder hoge bedragen vroegen voor de reparaties, die niet te rechtvaardigen zijn. “Als slachtoffers het niet vertrouwden, werden ze geïntimideerd, waardoor velen toch het absurd hoge bedrag betaalden. Ook hielpen de verdachten een klant bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat deze de rekening ter plaatse kon betalen”, aldus de politie.

Aandachtspunten

Om te voorkomen dat je wordt opgelicht door een malafide elektricien, heeft de politie een lijst opgesteld met aandachtspunten: “Het is lastig om helemaal te voorkomen dat je met een malafide ‘vakman’ in zee gaat. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten.”

  • Een verplicht KvK-nummer
  • Controleer altijd of er een bezoek- of vestigingsadres op de website staat
  • Check of de elektricien een erkend keurmerk heeft, zoals UNETO-VNI of in ieder geval het NEN-3140 VOP certificaat
  • Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je controleren hoe oud een website is. Als een website recent is aangemaakt, dan kan dat verdacht zijn
  • Google naar recensies van het bedrijf of Google de naam van het bedrijf met ‘opgelicht’ erachter
  • Als laatste is het ook altijd handig om vooraf een prijs af te spreken en daar duidelijkheid over te krijgen. Reageert de elektricien hier vaag op? Wees dan extra alert en bel nog even verder
  • Krijg je te maken met een malafide ‘vakman’ en/of voel je je geïntimideerd op dat moment? Bel dan direct 112 (in geval van spoed) of 0900-8844. Mocht het te laat zijn en je bent toch in de val gelokt? Maak dan een melding bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.
[Foto: Pixabay]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *