Het regenachtige weer verraadt het al. De jaarlijkse bevrijding in het Hortensiapark is niet alleen somberder vanwege de regen, maar ook vanwege de inperking van de vrijheid. De coronamaatregelen zorgen ervoor dat de Helmondse vrijheidsviering dit jaar bescheiden blijft. Burgemeester Elly Blanksma spreekt de tientallen aanwezigen toe en blikt onder meer terug op de beginjaren van de oorlog.

Verhaal
De burgermoeder leest het levensverhaal voor van de joodse Maurits Herzberger die op dat moment in het dorp Stiphout woont. Het verhaal speelt zich af vanaf 11 mei 1940, een dag na de inval van Nazi-Duitsland. Maurits woont samen met zijn katholieke vrouw Jet. Ze zijn getrouwd, een gemengd huwelijk laten de Duitsers met rust en dus is het stel veilig. Maar voor twee familieleden van Maurits loopt het niet goed af. Een paar jaren later, na de *Wannseeconferentie, worden zijn moeder en zus gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Uiteindelijk besluit Herzberger om lid te worden van het verzet. Hij kiest voor de schuilnaam Martinus en helpt joden met onderduiken. Zijn woning aan de Helmondseweg, momenteel de Dorpsstraat, is voornamelijk een schuilplaats voor Joodse kinderen. Maurits geeft de kinderen eten, kleding en geld. Een van de kinderen die bij Maurits terechtkomt is Lex Kater. Ook hij krijgt vanaf dat moment een andere naam, namelijk Alex de Koning.

Burgemeester Blanksma: “Maurits was een verzetsheld, omdat hij de bewuste keuze maakte om zijn eigen leven te riskeren voor anderen. Hij vocht voor de vrijheid die Helmond nu heeft. Het is goed om daar bij stil te staan.” Ze benoemt verder dat er ondanks de coronacrisis veel vrijheid aanwezig is, maar dat dit niet vanzelfsprekend is.

Veteranen
De oorlogsveteranen die aanwezig zijn bij de toespraak worden geëerd. Hun verdiensten voor de Helmondse vrijheid worden beloond met een veteranenperkje. Dit perkje wordt geopend in 2021.

Op het einde van de avond pakt de burgemeester het bevrijdingsvuur over en daarna ontsteekt ze het vuur. Bezoekers hijsen de Nederlandse vlag en leggen bloemenkransen.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Omroep Helmond

Omroep Helmond, het lokale TV en Radio station van Helmond Stadsradio Helmond is al vanaf 1984 in de lucht (FM 107.2 Mhz) en op de kabel (FM 94.4 mhz). Onze organisatie heeft ook de beschikking over een TV - kanaal op de kabel frequentie 256, en UPC digitaal kanaal 31.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *