Bestemmingsplan wordt omgevingsplan

Op 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet naar verwachting in werking. Dat betekent onder meer dat wat nu nog een bestemmingsplan is, straks een omgevingsplan wordt. Hierin komen alle regels over de fysieke leefomgeving op een locatie.

Bestemmingsplan indienen kan nog tot 1 januari 2022

Tot 1 januari 2022 neemt de gemeente ingediende bestemmingsplannen nog in behandeling. Dan is er nog voldoende tijd voor de procedure van het bestemmingsplan. Dient u een aanvraag voor een bestemmingsplan in vóór 1 januari 2022, zorgt u er dan voor dat deze zo compleet mogelijk is. Na 1 januari 2022 kunnen initiatiefnemers geen bestemmingsplannen meer indienen, maar een omgevingsplan.

Ondersteuning initiatiefnemers bij omgevingsplan

De gemeente maakte een standaard Helmonds omgevingsplan met een set regels voor de meest voorkomende activiteiten. Dit plan kan dienen als leidraad voor het opstellen van een omgevingsplan. Initiatiefnemers kunnen contact opnemen met de gemeente voor het standaard Helmonds omgevingsplan en ondersteuning hierbij.

Over de omgevingswet

De Omgevingswet vervangt alle wetten en regels voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Bijvoorbeeld een schuur bouwen? Of van een leeg stuk land een speelveld maken? Of andere bouwplannen? Vanaf 1 juli 2022, met de nieuwe Omgevingswet, geldt: één wet, één loket, één procedure. Het uitgangspunt is dat procedures voor vergunningaanvragen maximaal 8 weken gaan duren of nog sneller als dat mogelijk is.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.helmond.nl/omgevingswet.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *