Na een zeer mooi tijd voor wat het weer betreft, lieten de weergoden de organisatie van het bevrijdingsfeest nu toch in de steek. Het regenwater viel met bakken uit de lucht en de organisatie had voor iedereen die ze wilde hebben, plastik regenjassen beschikbaar.  Het bevrijdingsvuur werd vanuit de Betlehemkerk naar het Hortensiapark  gebracht .

De organisatie van deze avond was in handen van Stichting Helmond Bevrijding 1944 , voor wie het een echte vuurdoop was met al dat water. Het hele programma werd op perfecte wijze aan elkaar gepraat door het bestuurslid Henriette Verouden.

Van deze natte omstandigheden, raak je ook  niet direct   in de feeststemming. De organisatie van de Stichting Helmond Bevrijding 1944,  had er alles aangedaan om te proberen een feestelijk bevrijdingsfeest te organiseren. De bevrijding is uiteindelijk een feest dat gevierd moet worden. De klanken van het Helmonds Muziekkorps schalden niet over het Hortensiapark,want er zijn muziekinstrumenten die het niet fijn vinden als je er mee in de regen speelt . Dus het HMC had besloten om geen optreden te verzorgen en er de sfeer met hun klanken te verhogen.

Burgemeester Elly Blanksma , sprak onder deze moeilijke omstandigheden de aanwezige bezoekers toe. Omdat haar man Hans, niet op twee en een halve meter afstand behoefde te staan, kon hij zijn vrouw Elly behoeden voor een nat pak door de paraplu als bescherming boven haar te houden.

Hierna werd door veteraan Jan van de Hurk, het bevrijdingsvuur vanuit de Betlehemkerk,  in het park gebracht en aan burgemeester Elly Blanksma overgereikt. Zij heeft met de fakkel het bevrijdingsvuur in de schaal ontstoken. Hierna werd er door de jeugdburgemeester Noël Salalahi een bloemstuk gelegd.

Hierna kon het feest beginnen, aldus Henriette Verouden. De zusjes,Irma en Erica Martens, deden wel  reuze hun best, om met hun zang, de feeststemming er in te brengen. Zij trotseerden de weersomstandigheden op een geweldige manier, maar door deze slechte weersomstandigheden  werd het programma aangepast.

Tekst en Foto’s , Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. Nico Vaessen
  Nico Vaessen Reply

  Henk,
  Bedankt voor de mooie fotoreportages van de bevrijdingsherdenkingen in de afgelopen week.
  Mierlo-Hout / Stiphout / Brouwhuis en Helmond.
  Zijn mooie vieringen geweest.

 2. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Wederom een fantastische rapportage. Bedankt Henk!

 3. Avatar
  W. Verhees Reply

  Willie Verhees NieuwGuinea veteraan
  Henk,
  Foto’s maken met dit weer is knap Henk.
  Een mooie fotoreportage van Helmond 76 jaar bevrijd

 4. Avatar
  Frank Reply

  Mooie foto impressie. Jammer is alleen dat deze veteraan zijn tenue niet in orde heeft. Het is een officiële gelegenheid en dan dient hij zich te kleden conform het voorschrift. Teveel “opsmuk” zoals oa de MLV-speld en nestel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *