Bewoners gezocht voor eerste woningen Brainport Smart District

In de Helmondse wijk Brandevoort plaatst mHome vanaf begin volgend jaar 52 modulaire duurzame woningen. Een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de wijk van de toekomst die Brainport Smart District (BSD) ontwikkeld. De 3-kamer woningen zijn bestemd voor de verhuur en geschikt voor 1 à 2 persoons huishoudens. Voor geïnteresseerden organiseert mHome een informatiebijeenkomst waarbij toekomstige bewoners ook kunnen meedenken over hun buurt.

In het nieuwe gedeelte van de Helmondse wijk Brandevoort, realiseert Brainport Smart District een ‘proeftuin’ voor wonen en werken. CASA 1.0, de woning die ontwikkeld is door studenten van Technische Universiteit Eindhoven en inmiddels gebouwd is, krijgt begin volgend jaar gezelschap van de mHomes.

“Het is goed om te zien dat de ideeën en innovaties voor wonen in de toekomst in Brandevoort nu realiteit worden”, zegt wethouder Cathalijne Dortmans van gemeente Helmond. “Brainport Smart District zien we met elkaar als dé innovatieproeftuin van Nederland op het gebied van bouwen, wonen en samenleven. De woningen van mHome passen heel goed in deze visie als het gaat om duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Onze ambitie is om naast duurzaam en circulair ook vooral een sociaal samenhangende buurt te realiseren. De eerste bewoners die hier straks gaan wonen kunnen dus gezamenlijk hun buurt en leefomgeving mee vormgeven. ”

Informatiebijeenkomst toekomstige bewoners

Het project van mHome is een mix van sociale huur en vrije sectorhuur. Ook creëert zorginstelling ORO zes Begeleid Wonen-plekken voor mensen met een verstandelijke beperking.
Nu de oplevering van de woningen dichterbij komt start de Nijmeegse ontwikkelaar met het informeren van geïnteresseerden. Vanaf nu kan men zich inschrijven voor de eerste informatieavond. Deze is op donderdag 2 december 2021 in Wijkhuis De Geseldonk. Meer informatie en aanmelden kan via: https://mhome.nu/brandevoort/

Sociale innovatie

In het opbouwen van de wijk staan de bewoners centraal. “Samen bepalen zij hoe hun leefomgeving vorm krijgt en de buurt tot leven komt”, aldus Erik van Bergen, projectleider mHome. Daarom is mHome op zoek naar bewoners die willen meedoen, meedenken en meebeslissen in en over hun wijk. “Iedereen is welkom en iedere bewoner kan op zijn of haar eigen manier iets toevoegen aan de gemeenschap. Klusjes doen voor de buren, de gezamenlijke tuin onderhouden, meedenken over de inrichting van de gezamenlijke ruimtes, ga zo maar door.” mHome bouwt aan een wijk waarin bewoners elkaar opzoeken om de buurt te ontwikkelen, vorm te geven en tot leven te brengen. Toekomstige bewoners spelen hierin een cruciale rol.

Gezond en duurzaam wonen

Een mHome is een modulaire, duurzame en comfortabele 3-kamerwoning, geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. Doordat de woning helemaal is gemaakt van natuurlijke materialen, heeft de mHome een gezond binnenklimaat en direct een positieve invloed op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid en innerlijke rust.
De basis van het mHome concept bestaat uit twee losse modules met veel mogelijkheden om te stapelen en schakelen. De modules zijn flexibel in functie en makkelijk te verplaatsen. De woningen worden gestapeld geplaatst. Rondom de woningen is veel ruimte voor gemeenschappelijk groen. Ook zijn er ruimten voor algemeen gebruik, met daarin bijvoorbeeld gezamenlijk te gebruiken wasmachines.

De buurt van de toekomst

De nieuwe ‘wijk van de toekomst’ is in de Helmondse wijk Brandevoort, tussen natuurgebied De Gulbergen, het Eindhovens kanaal en de verbindingsweg Helmond-Eindhoven. Op deze plek, waar nu nog vooral graslanden en akkers te vinden zijn, ontstaat de komende jaren een ‘proeftuin’ voor wonen en werken. Een plek waarin innovaties op het gebied van vervoer, gezondheid, data, energie en circulair bouwen worden ontwikkeld en toegepast. Zo komen er in de buurt verschillende mobiliteithubs, waar bewoners gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld deelauto’s, elektrische bakfietsen of andere nieuwe, slimme vormen van vervoer. De komende jaren worden er, naast de 52 mHomes, honderden woningen gerealiseerd. Vanwege nabije wegen en treinstation Brandevoort ligt de nieuwe wijk gunstig.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Ilana van vegchel Reply

    Het lijkt mij en mn vriend een hele vette en super mooie kans om daar te kunnen gaan wonen. Wij moeten half volgend jaar ons huisje uit. Dit lijkt ons een super vette kans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *