Bewoners Ijsselstraat willen bloesembomen niet kwijt

Op Facebook staan ze weer, foto’s van de prachtige bloesem in de Ijsselstraat. Mensen op de fiets stoppen even om er foto’s van te maken. De sierkersen in deze straat zijn nu immers op z’n mooist. Maar hoe lang nog? Er zijn immers plannen om de bomen te kappen. Deze ingreep valt onder een project dat volgens de gemeente Helmond tot stand is gekomen op initiatief van de bewoners en de school in deze buurt. Nu het bijna zover is en de bomen in bloei staan, zijn er klachten over het voornemen om de sierkersen te vervangen. 

Het project rond de Ijsselstraat bestaat uit meerdere delen. Op het schoolplein van OKC De Stroom zijn tegels verwijderd voor groen. Voor de Zonnesteen is halfverharding (grind) verwijderd om plaats te maken voor gras en het tiny forest. Opzet is om gezonde bomen te behouden. Alleen was het nodig enkele bomen te verwijderen om asbest in de ondergrond te saneren. Overige bomen zijn ingepast in het plan. Een en ander is gerealiseerd in samen werking met IVN.

Op verzoek van de bewoners is ook een plan gemaakt voor het vervangen en opknappen van het groen in de IJsselstraat en op het IJsselplein. Dit plan is vorige week gedeeld met bewoners. Blijkbaar zijn daar bewoners van geschrokken. Dat de sierkersen worden vervangen, was blijkbaar niet de bedoeling. Althans, dat blijkt uit reacties in de buurt en berichten op social media.

Levensverwachting

Vooraf is volgens de gemeente gekeken naar de kwaliteit en de levensverwachting van bestaande bomen. Het zijn relatief kleine bomen van ongeveer 6 meter hoog. Ze zijn in 1985 geplant met een levensverwachting van ongeveer 40 jaar. “Deze kunnen zeker geen 10 jaar meer mee. Bovendien is het vervangen van alleen de struiken geen optie: de wortels van de bomen raken dan beschadigd, met een grote kans dat ze het niet overleven. Bovendien heeft jonge aanplant van struiken onder bestaande bomen weinig kans van slagen. Het is dus alles vervangen (bomen en struiken), of alles laten staan”, is de reactie van de gemeente.

Uit een van de reacties op Facebook blijkt dat een bewoonster zich onder andere ook zorgen maakt over de opbrengst van de zonnepanelen op haar dak. De nieuwe beplanting die de gemeente voor ogen heeft, zou namelijk veel hoger worden dan de bestaande sierkersen. “Dat zal consequenties hebben voor de opbrengt van de zonnepanelen.” De bewoonster waagt bovendien te betwijfelen of de bomen in haar straat inderdaad ‘op’ zijn zoals de gemeente beweert.

Ijsselplein

Op het IJsselplein worden op verzoek van bewoners parkeervakken bij gemaakt met Greenbricks ( een combinatie van gras en steen). Hiervoor moeten zes rode kastanjes worden verwijderd. Dit zijn ook kleine sierbomen van 6 tot 9 meter hoog. In het ontwerp zijn nieuwe beplantingsvakken opgenomen waarin meerdere bomen en struiken worden gepland. “Per saldo komt er veel meer groen en kwalitatief beter groen op het IJsselplein terug  dan er nu staat”, beweert gemeente Helmond.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Leo Reply

    ook ik woon in de IJsselstraat en zou het jammer vinden als huidige bomen weg gaan. Maar aan de beplanting mag echt wel iets gebeuren. Nu staan in het plan hogere bomen gepland en een daarvan komt op 4 meter van mijn voorgevel te staan. Ik heb 2 jaar geleden zonnepanelen op mijn dak laten leggen om ook iets te doen aan duurzaamheid en natuurlijk om te besparen. Wanneer er nu een hogere boom komt te staan gaat het effect van de zonnepanelen verloren. Ik heb daarom ook gemaild en gebeld naar de gemeente, maar helaas nog geen reactie ontvangen. Ook heb ik op de site gereageerd die in de brief stond en ook van daaruit geen reactie. Erg jammer en vreemd dat daar niet naar word gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *