Bezoek voor Paralympisch kampioen speerwerpen Pieter Gruijters
De helden van de stad als inspiratie voor volgende generaties. De vergeten Paralympisch kampioen speerwerpen van 2008 Pieter Gruijters kreeg bezoek van 160 kinderen van basisscholen in Helmond voor een clinic bij HAC. Dat werd afgesloten met uitreiking van gouden medailles als aandenken. 
Alle 160 deelnemers aan de Pieter Gruijters wisten vooraf niet wie Pieter Gruijters was. Ze hadden nog nooit van hem gehoord. En eigenlijk is dat ook logisch, want de meeste kinderen waren nog niet eens geboren toen de atleet in 2008 in Beijing Paralympisch kampioen speerwerpen werd.
In het prachtig Birdnest-stadion in de Chinese hoofdstuk behaalde de geboren en getogen Helmonder de hoogste eer voor een topsporter met een beperking: goud. Dan ben je in de regel even nieuws en gaat daarna in het Grote Vergeetboek. Om daar ook nooit meer uit te komen. Maar daar heeft de stichting Helmondse Sporthelden Gruijters vorig jaar uitgehaald. De voormalige atleet van HAC Helmond is nu een van de acht Sporthelden van Helmond.

Voorbeeld

Gruijters is en voorbeeld en inspirator voor volgende generaties in Helmond. De atleet is een man met een verhaal en een gouden plak. En voor kinderen is een sporter met een gouden medaille iemand die daadwerkelijk iets tastbaars heeft gepresteerd. Hun enthousiasme is dan direct groot. Staande op twee benen of gezeten in een rolstoel. Het maakt voor de kleine deelnemers niets uit. Er is verbazing, respect en bewondering. En niet te vergeten de glimlach bij Gruijters, wiens sportieve loopbaan omringd door kinderen, eindelijk weer eens de glans krijgt die het veel te weinig heeft gekregen.
En daar gaat het uiteindelijk om. Sporthelden in Helmond die niet worden vergeten. En nieuwe generaties kinderen die door de stichting Helmondse Sporthelden in staat worden gesteld om op clinics van Jibb+ kennis te maken met een nieuwe sport. Plezier te beleven, enthousiast te worden en heel misschien zelfs lid te worden van een vereniging. En als daar thuis de financiële middelen voor ontbreken, wordt samen met de stichting Leergeld een oplossing gevonden.

Tevreden

Tot grote tevredenheid van Pieter Gruijters, Jibb+ en het bestuur van Helmondse Sporthelden. In Helmond leeft immers een op de elf kinderen op of onder de armoedegrens. Sport is voor deze groep kinderen een luxe geworden. Met sociale armoede en zelfs uitsluiting tot gevolg. Clinics onder schooltijd in samenwerking met basisscholen zijn een oplossing om deze doelgroep over de drempel van een sportvereniging te helpen.
Tot grote tevredenheid van de Pieter Gruijters, Jibb+, Helmondse Sporthelden en vooral de deelnemers. Zelfs de regen kon de kinderen niet van de atletiekbaan houden. En natuurlijk is er na afloop altijd weer die vraag over de medailles die kinderen als herinnering aan de clinic om gehangen krijgen. “Meneer, is die medaille van echt goud?” En met een stalen gezicht en een vette knipoog antwoordde Gruijters: “Natuurlijk.”
Helmondse Sporthelden heeft vrijdag weer clinics bij HAC Helmond en zaterdag 23 oktober de Bob de Voogd Trophy bij HC Helmond.
Tekst en foto: Helmondse Sporthelden

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *